Un om de știință din Hong Kong dezvoltă tehnologia de scanare a retinei pentru a identifica autismul timpuriu al copiilor

0

Un om de știință din Hong Kong a dezvoltat o metodă de utilizare a învățării automate și a inteligenței artificiale pentru a scana retinele copiilor de până la șase ani pentru a detecta autismul timpuriu sau riscul de autism și speră să dezvolte un produs comercial anul acesta.
Scanarea retinei poate ajuta la îmbunătățirea detectării precoce și a rezultatelor tratamentului pentru copii, a declarat Benny Zee, profesor la Universitatea chineză din Hong Kong.

„Importanța începerii intervenției timpurii este că acestea sunt încă în creștere, sunt încă în curs de dezvoltare. Deci, există șanse mai mari de succes „, a spus Zee.

Metoda sa folosește o cameră de înaltă rezoluție cu un nou software de computer care analizează o combinație de factori, inclusiv straturile de fibre și vasele de sânge din ochi.

Tehnologia poate fi utilizată pentru a identifica copiii cu risc de autism și a-i introduce mai repede în programele de tratament, a spus Zee.

Șaptezeci de copii au fost testați folosind tehnologia, 46 cu autism și un grup de control de 24. Tehnologia a reușit să identifice copiii cu autism 95,7 la sută din timp. Vârsta medie testată a fost de 13 ani, cea mai tânără fiind de șase ani.

Descoperirile lui Zee au fost publicate în EClinicalMedicine, un jurnal medical evaluat de colegi.
Specialiștii în autism au salutat constatările sale, dar au spus că a rămas un stigmat imens, părinții fiind deseori reticenți să creadă că, copiii lor au autism, chiar și atunci când există semne clare.

„De multe ori, părinții vor nega inițial”, a spus dr. Caleb Knight, care conduce un centru privat de terapie cu autism.

„Dacă ați avea un test medical sau un marker biologic de genul acesta, ar putea facilita părinților să nu intre în negare pentru perioade mai lungi și, prin urmare, copilul ar primi tratament mai repede”.

Copiii cu autism trebuie să aștepte aproximativ 80 de săptămâni pentru a vedea un specialist în sectorul medical public, potrivit unei declarații trimise prin e-mail din partea guvernului din Hong Kong.

Zee a declarat pentru Reuters că cercetarea sa se dorește a fi un instrument suplimentar pentru o evaluare profesională de către personalul medical autorizat.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și