Unitățile medicale, aprovizionate cu echipamente medicale. UE sprijină statele europene în lupta cu coronavirus

0

Parlamentul European (PE) lucrează cu statele membre pentru a fi siguri că Uniunea Europeană poate achiziționa ventilatoare, măști dar și alte echipamente medicale pentru a fi puse la dispoziția spitalelor din întreaga Uniune, a anunțat luni PE în cadrul unui comunicat postat pe site-ul său.

În urmă cu o săptămână, Comisia Europeană a realizat un sistem de colectare a echipamentelor medicale (prin intermediul rescEU), astfel încât livrările necesare pentru combaterea COVID-19 să poată ajunge cât mai repede la statele membre care se confruntă cu o lipsă acută de echipamente. Aceste echipamente sunt necesare pentru a trata pacienții infectați, pentru a proteja personalul sanitar și pentru a ajuta la limitarea răspândirii virusului, conform agerpres.ro.

Secțiunile de terapie intensivă vor avea echipamente medicale

Parlamentul European colaborează cu statele membre pentru a aproba rapid 40 din 50 milioane de euro pentru echipamente medicale de terapie intensivă, cum ar fi ventilatoarele și echipamentele individuale de protecție, cum ar fi măștile reutilizabile.

În plus, statele membre se unesc pentru a obține acordul de achiziții publice comune pentru a achiziționa echipamente individuale de protecție, ventilatoare ce susțin funcția respiratorie dar și articole extrem de necesare pentru testarea coronavirusului. Colaborarea în această direcție le va putea oferi o poziție mai puternică pe piața mondială.

„Săptămâna trecută, Europa a luat mai multe decizii istorice de contracarare a COVID-19, inclusiv privind impactul asupra economiei UE. Nu spunem acest lucru suficient şi nu îl spunem suficient de tare. Europa face tot posibilul pentru a salva vieţi. Mecanismul de protecţie civilă al UE a venit în trecut în ajutorul cetăţenilor UE în urma cutremurelor, uraganelor, inundaţiilor sau incendiilor forestiere. Acum utilizăm, pentru prima dată, fondurile UE prin intermediul rescEU pentru a sprijini eforturile statelor membre de combatere a virusului, prin asigurarea faptului că dispunem de echipamente medicale şi de protecţie atât de necesare. Aceasta este solidaritatea Uniunii Europene în acţiune”, a afirmat preşedintele Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a PE, Pascal Canfin.

Mecanismul de protecție civilă a UE

Conform acestuia, criza actuală înfățișează de asemenea, că existența unor mijloace suficiente pentru a răspunde nevoilor programului UE în ceea ce privește mecanismul de protecție civilă post- 2020, este esențială, în conformitate cu poziția Parlamentului European.

RescEU este parte din mecanismul de protecție civilă al UE, care sporește cooperarea dintre țările UE în domeniul protecției civile. De la crearea rescEU în 2019, UE poate susține în mod direct statele membre afectate de dezastre atunci când capacitățile naționale sunt suprasolicitate. Grație mecanismului de protecție civilă al UE, mai bine de 1.800 de cetățeni au fost deja repatriați din toată lumea după apariția COVID-19.

Sursa: capital.ro

Sursa foto: pixabay.com

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata