Urme de virus identificate în spermă?

0

Cercetătorii chinezi care au testat sperma bărbaţilor infectaţi cu COVID-19 au constatat că un mic procent dintre ei prezentau noul coronavirus în lichidul seminal, ceea ce creează o posibilitate redusă ca boala să poată fi transmisa pe cale sexuală, au anunţat joi oamenii de ştiinţă citaţi de Reuters şi AFP.

Un studiu efectuat de medici de la Spitalul Municipal Shangqiu din China pe 38 de bărbaţi internaţi cu această boală a relevat că şase dintre ei (16%), aveau virusul SARS-CoV-2 în lichidul seminal.

Cercetătorii au declarat că, în timp ce constatările sunt preliminare şi se bazează doar pe un număr restrâns de bărbaţi infectaţi, este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla dacă transmisia sexuală ar putea juca un rol în răspândirea pandemiei de COVID-19.

„Sunt necesare mai multe studii suplimentare în ceea ce priveşte informaţiile detaliate despre răspândirea virusului, timpul de supravieţuire şi concentraţia în spermă”, a scris echipa de cercetători în concluziile publicate în JAMA Network Open.

„Dacă s-ar putea dovedi că SARS-CoV-2 poate fi transmis sexual… (acest lucru) ar putea fi o parte critică a prevenirii”, au notat oamenii de ştiinţă, „mai ales având în vedere faptul că SARS-CoV-2 a fost detectat în lichidul seminal al pacienţilor aflaţi în recuperare”, notează autorii.

Experţii independenţi au calificat rezultatele drept interesante, însă au atenţionat că acestea trebuie tratate cu prudenţă şi în contextul în care alte studii restrânse nu au identificat noul coronavirus în spermă.

Un studiu restrâns, efectuat anterior pe 12 pacienţi cu COVID-19 din China, în lunile februarie şi martie, a constatat că toate probele de spermă ale acestora au fost testate negativ pentru SARS-CoV-2.

Allan Pacey, profesor de andrologie la universitatea britanică Sheffield, a declarat că aceste studii nu ar trebui considerate concludente, întrucât au existat unele dificultăţi tehnice în testarea lichidului seminal la virusuri. Potrivit lui, prezenţa SARS-CoV-2 în spermă nu demonstrează că, în acest caz, virusul este activ şi capabil de infectare.

„Chiar şi aşa, nu ar trebui să fim surprinşi dacă virusul care provoacă infecţia COVID-19 se găseşte în materialul seminal al unor bărbaţi, din moment ce s-a observat acest lucru şi în cazul altor virusuri, cum ar fi Ebola şi Zika”, a precizat specialistul.

Sheena Lewis, profesor de medicină reproductivă la Queen’s University Belfast, a subliniat că este vorba de un „studiu foarte restrâns”, iar rezultatele sale sunt în concordanţă cele ale altor cercetări restrânse care au relevat prezenţa într-o mică măsură, sau deloc, a SARS-CoV-2 în probele de spermă.

„Cu toate acestea, efectele pe termen lung ale SARS-CoV-2 asupra funcţiei reproductive a bărbaţilor nu sunt deocamdată cunoscute”, a precizat ea.

Sursa: News24.ro.

Citește și