Virusul agresiv face ca Sarajevo Film Festival să se desfășoare online

0

Festivalul de film de la Sarajevo va fi lansat vineri în întregime online, după ce un spike în cazuri de coronavirus i-a obligat pe organizatori să anuleze planurile de a pune în scenă primul târg de filme personal în Europa de la izbucnirea pandemiei.

În urmă cu doar zece zile, a fost amenajat un ecran de proiecție imens la un cinematograf spațios în aer liber și scaune așezate conform regulilor de distanțare fizică.

Organizatorii au spus că măștile de față și dezinfectantul la intrările cinematografiei ar fi o necesitate.

Însă o creștere bruscă a cazurilor de coronavirus din capitala bosniacă de la începutul lunii iulie, după relaxarea unui blocaj strict, a ridicat îngrijorări cu privire la siguranța publicului, a personalului și a oaspeților.

„Chiar dacă așteptăm cu nerăbdare festivalul cu publicul, am decis să începem fără el, fără să ne riscăm”, a spus regizorul festivalului Mirsad Purivatra.

„Cred că aceasta a fost singura decizie rațională”, a spus Purivatra pentru Reuters. Festivalul de film de la Saraievo a fost fondat de un grup de entuziaști în 1995, ca un act de sfidare împotriva unui asediu de 43 de luni al Capitalei de către forțele sârbe bosniace.

S-a dezvoltat pentru a deveni cea mai mare platformă de concurență și industrie de film dintr-o regiune care se întinde de la Viena la Istanbul. Numărul de cazuri de coronavirus și decese în Bosnia s-a dublat mai mult în ultima lună, până la 15.535, respectiv 469, vineri. Dar organizatorii au fost pregătiți pentru ce e mai rău și au amenajat o platformă online – ondemand.sff.ba – pentru a pune la dispoziția iubitorilor de filme mai mult de 180 de filme în Bosnia, alte țări balcanice și în alte părți din Europa.

Filmul „Focus, bunica” al regizorului bosniac Pjer Zalica va deschide festivalul, la care 49 de filme vor concura în patru categorii diferite pentru premiile Heart of Sarajevo.

Printre invitații care au confirmat și apoi au fost nevoiți să anuleze s-au numărat regizorul câștigător de la Oscar, Michel Hazanavicius, care prezidează juriul pentru competiția principală, și actorul danez Mads Mikkelsen.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata