10 Motive pentru care copiii ar trebui să joace șah

0

Jocul de șah este o activitate care, de foarte mulți ani a reușit să captiveze mințile oamenilor. Este un joc destul de distractiv dar care pune la încercare mintea umană. Logica este dezvoltată, motiv pentru care ar trebui jucat de cât mai mulți copii.

În ultimii ani, au apărut nenumărate studii educaționale dar și psihologice care au avut la bază analiza beneficiilor pe care le au copiii după ce practică șah. Află și tu acum 10 motive pentru care copiii ar trebui să joace șah:

  1. Șahul este benefic pentru mărirea coeficientului de inteligență (IQ).
  2. Șahul este benefic în rezolvarea problemelor de la anumite materii la școală: copiii învață cum pot lua decizii grele și abstracte în mod independent.
  3. Șahul este benefic pentru performarea următoarelor capacități: memorie, citire, limbaj, abilități matematice.
  4. Șahul ajută gândirea critică, creativă dar și originală.
  5. Prin șah, copiii pot exersa luarea de decizii rapide și clare în urma presiunii unui timp limită, învățând să ia alegerea cea bună dintr-un număr mai ridicat de alternative.
  6. Șahul reprezintă o provocare pentru copiii inteligenți, în vreme ce, copiii cu rezultate mai mici la învățătură, învață cum să studieze.
  7. Șahul arată care este importanța dezvoltării unui plan, a unei strategii, a concentrării și dezvăluie consecințele deciziilor luate.
  8. Șahul este practicat de către băieți și fete indiferent de care sunt abilitățile naturale sau de mediul socio-economic.
  9. Șahul este o activitate distractivă și este o modalitate de formare și dezvoltare socială foarte bună.
  10. Șahul reprezintă o artă ce se înfățișează a fi un joc. Dacă până acum nu aveai impresia că poți deveni artist, șahul îți arată că ai greșit. Șahul scoate la suprafață artistul din tine. Imaginația îți va zbura nestingherită printre toate posibilitățile nemărginite în cele 64 de pătrățele. Ca un artist de șah, poți dezvolta o viață, un stil și o personalitate originală.

Mai mult ca sigur toți părinții se pot bucura de beneficiile pe care șahul îl aduce copiilor lor.

Cu toate acestea, șahul reprezintă un sport dedicat tuturor vârstelor. Șahul poate să te învețe oricând și, comparativ cu alte sporturi, nu există o vârstă anume la care să te retragi. În plus, vârsta nu reprezintă un factor în momentul în care îți alegi celălalt jucător. Tinerii se pot juca asemeni bătrânilor, iar bătrânii pot face unele greșeli copilărești.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și