12 pasi pentru o viata mai activa

0

Cu totii stim ca trebuie sa facem mai multa miscare – stilul nostru de viata este mult prea sedentar comparat cu cel al generatiilor trecute. Nu este vina noastra. Zilele de munca cu program de la 9 la 17 s-au cam terminat demult si in ciuda faptului ca am avansat destul de mult, din punct de vedere tehnologic, vietile noastre par a fi mult mai incarcate decat cele ale parintilor si bunicilor nostri.

Chiar si atunci cand te motivezi pentru a-ti face un abonament la fitness si incepi sa faci exercitii, nu dureaza mult pana termenele limita si stresul de la munca iti consuma din ce in ce mai mult timp pana ce esti nevoit sa inlaturi fitnessul si exercitiile din programul tau.

Iata cateva trucuri pentru a avea o viata mai activa:

1. Parcheaza mai departe

Aproape toti vrem un loc de parcare cat mai aproape de destinatia noastra. In loc sa cauti mereu acel loc bun de parcare, de data asta opreste masina la cateva strazi distanta. Daca te duci la hipermarket, opreste-te in parcare, dar cauta randurile cele mai indepartate de usa.

2. Urca pe scari

Incearca sa urci pe scari de fiecare data cand situatia permite, oricat de mult. Daca iti este greu la inceput, nu te descuraja. Porneste de la 2-3 etaje pana te obisnuiesti, apoi poti creste numarul lor.

3. Calatoreste pe jos sau cu bicicleta pana la munca

Acest lucru nu este posibil pentru toata lumea, dar daca locuiesti intr-un oras cu putina poluare iar locul tau de munca este relativ aproape, atunci mergi pe jos sau cu bicicleta in loc sa folosesti masina.

4. Coboara cu o statie mai devreme sau mai tarziu

Daca ai transport in comun in localitatea in care locuiesti, atunci coboara cu o statie mai devreme sau mai tarziu pentru a putea merge pe jos pana la destinatie. O sa ai ocazia de a te bucura de aer si de imprejurimi in timp ce-ti cresti pulsul.

5. Plimba-te putin in pauza

In functie de locul tau de munca, poti sa iesi la o plimbare de 1km care n-ar trebui sa dureze mai mult de 10-15min. Este revigorant si o pauza placuta de la rutina ta zilnica.

6. Munceste in propria curte

Activitate perfecta pentru timpul verii; in loc sa platesti pe cineva sa te ajute, mai bine faci asta chiar tu. Nu doar ca vei putea inlocui unele exercitii, dar vei face si economie.

7. Joaca-te cu copiii

Copiii din zilele noastre se joaca mult mai mult pe calculator decat obisnuiesc sa se joace afara. Asa ca i-ati copiii in parc si jucati-va cu mingea, plimbati-va cu bicicletele sau cu rolele, etc.

8. Asculta muzica favorita si danseaza

Asta nu e doar un exercitiu, ci este si o buna calea de a scapa de stresul acumulat pe timpul zilei. Sa nu mai spun ca poate o sa-ti trezeasca si amintiri placute in cazul in care nu ai mai dansat de multa vreme.

9. Cand te uiti la TV intinde-te si fa exercitii

In loc sa butonezi telecomanda, in timpul pauzelor publicitare poti sa:
– te plimbi prin casa,
– faci streching,
– urci de cateva ori scarile (daca ai scari in casa),
– faci cateva flotari, genuflexiuni si abdomene,
– etc.

10. Ridica-te de la birou

De fiecare data cand ai nevoie sa ii pui o intrebare unui coleg, ridica-te de la birou si du-te la biroul lui in loc sa-i trimiti un email sau sa-l suni. Astfel, iti vei lua si o mica pauza pe langa micul tau exercitiu.

11. Alege distractia activa in locul celei pasive

In loc sa te duci la un film, mai bine alegi sa te joci bowling, tenis, baschet cu prietenii tai. Alege Wii si Kinect sau alte variante similare a celor doua, in locul jocurilor obisnuite pe PC. Intalneste-te cu prietenii tai la o plimbare prin parc, decat sa stati la o cafea.

12. Cauta vacantele active

Atunci cand iti alegi o vacanta, cauta ceva care implica ceva plimbari sau diverse aventuri. Daca te duci intr-un oras nou, viziteaza-l pe jos in loc sa folosesti masina.

Poate ca toate aceste trucuri nu vor genera o schimbare brusca in ritmul vietii tale, dar dupa o perioada iti vei forma obiceiul de a alege o alternativa activa in ceea ce priveste activitatile tale. Iar, pe termen lung toate aceste mici schimbari iti vor fi de ajutor.

Sursa: News24.ro.

Citește și