2 surse magistrale de acizi grași Omega-3

0

Examinarea alimentației umane și a evoluției acesteia relevă că până la începutul anilor 1900, dieta zilnică conținea doar aproximativ 25% grăsimi. Din acea epocă, obiceiurile alimentare au început încet să se schimbe, ca urmare a industrializării și comercializării aprovizionării populațiilor cu alimente și a creșterii rapide demografice. Astăzi, aportul mediu de grăsimi se află la un nivel uimitor de mare de 40%. Din păcate, nu doar aportul de grăsimi a crescut drastic, dar raportul dintre grăsimile saturate și grăsimile polinesaturate s-a dublat. Oamenii consumă acum de două ori mai multe grăsimi saturate decât au consumat cu doar un secol înainte. Pentru a înrăutăți lucrurile, raportul dintre grăsimile polinesaturate Omega-6 și Omega-3 s-a mărit. Ceea ce era cândva un raport de 1:1  între Omega-6 și Omega-3, acum acest raport este de 20:1. Astfel, această schimbare a modului de viață aduce după sine riscul de a dezvolta diverse boli cauzate de aceste excese de grăsimi. Luând în considerare dereglarea raportului Omega-6 – Omega-3 și schimbările create astfel în sistemului imunitar, este ușor de ce în societatea contemporană predomină tulburările cronice ale inimii, pielii, articulațiilor și creierului. Este ușor de observat că avem două opțiuni, ori să ne reducem consumul de grăsimi Omega-6, ori să ne creștem consumul de ulei de pește bogat în acizi grași Omega-3.

Din fericire, astăzi avem mai multe opțiuni ca niciodată pentru a include ulei de pește bogat în Omega-3 în dieta noastră zilnică precum ulei de somon sălbatic. Astfel, o sursă bogată de acizi grași Omega-3 se regăsește în stare pură în suplimentele care conțin colagen de somon sălbatic. Grăsimile polinesaturate precum acizi grași Omega-3 le putem introduce în dieta noastră prin consumul de pește (somon, macrou, sardine, hering, păstrăv), fructe de mare, nuci și semințe de in. De asemenea, o formă concentrată și completă de acizi grași Omega-3 există mai ales în ulei de focă.

 

Unele dintre beneficiile acizilor grași Omega-3 sunt:

  • Dezvoltare și funcție neuronală normală.
  • Beneficii în tratamentul depresiei.
  • Efecte pozitive asupra dezvoltării, întreținerii și performanței creierului, vederii și nervilor.
  • Menținerea funcției normale cardiovasculare.
  • Protecția pereților vaselor de sânge.
  • Creșterea colesterolului HDL „bun”.
  • Antiinflamator în afecțiunile cronice, inclusiv diabet.
  • Reglează răspunsurile sistemului imunitar în articulații și piele.

 

Următoarele mențiuni de sănătate pentru EPA și DHA au fost aprobate de Regulamentul Comisiei (UE) 1924/2006 și 432/2012 al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA):

  • DHA și EPA contribuie la funcționarea normală a inimii (0,25 g pe zi)
  • DHA și EPA contribuie la menținerea tensiunii arteriale normale (3 g pe zi)
  • DHA și EPA contribuie la menținerea nivelurilor normale de trigliceride din sânge (2 g pe zi)
  • DHA contribuie la menținerea nivelurilor normale de trigliceride din sânge (2 g pe zi în combinație cu EPA)
  • DHA contribuie la menținerea funcției normale a creierului (0,25 g pe zi)
  • DHA contribuie la menținerea vederii normale (0,25 g pe zi)
  • Aportul matern de DHA contribuie la dezvoltarea normală a creierului fătului și sugarilor alăptați (0,2 g DHA plus aportul zilnic recomandat de acizi grași omega-3 (EPA+DHA pentru adulți, care este de 0,25 g pe zi).
  • Aportul matern de DHA contribuie la dezvoltarea normală a ochilor fătului și sugarilor alăptați (0,2 g DHA plus aportul zilnic recomandat de acizi grași omega-3 (EPA+DHA) pentru adulți, care este de 0,25 g pe zi).

 

Ce alimente sunt bogate în Omega-3 și de ce sunt atât de importanți acizii grași EPA, DHA și DPA?

Acizii grași Omega-3 cuprind grăsimi „bune” deoarece sunt polinesaturate, iar cele mai importante tipuri sunt EPA (acid eicosapentaenoic), DHA (acid docosahexaenoic), DPA (acid docosapentaenoic)  și ALA (acid alfa-linolenic). EPA, DHA și DPA provin în principal din alimente de origine animală, în principal pește gras și alge, în timp ce ALA se găsește mai ales în plante.

Merită să ținem cont de faptul că, chiar dacă unii acizi grași Omega-3 se găsesc și în alimentele vegetale, conversia din ALA în EPA și DHA nu este la fel de eficientă ca cea din produsele de origine animală și, prin urmare aportul de Omega-3 poate fi oarecum deficitar pentru cei care urmează o dietă vegetariană sau vegană.

EPA (acidul eicosapentaenoic) și DHA (acidul docosahexaenoic) sunt acizi grași polinesaturați esențiali. Esențial pentru că organismul nostru are nevoie de aceste grăsimi pentru a funcționa normal. Din păcate, organismul nostru nu este capabil să producă singur cantități suficiente din acești acizi grași Omega-3, în special în contextul dietei occidentale care inundă corpul cu grăsimi concurente nesănătoase. Ca urmare, depindem de dieta noastră prin consumul de ulei de pește precum ulei de somon sălbatic pentru a obține Omega-3 de calitate superioară. Acești doi acizi grași lucrează împreună pentru sănătatea umană. DHA ajută la structura membranei celulare și ajută la creșterea și dezvoltarea normală. Atât EPA, cât și DHA participă la modularea sistemului imunitar prin care controlează procesele cheie care ne susțin sănătatea. Împreună, ele oferă o serie de beneficii importante pentru sănătate de-a lungul vieții noastre.

Recent, un alt acid gras Omega-3, DPA (acidul docosapentaenoic) a fost studiat mai frecvent în comunitatea științifică, ca fiind un acid gras Omega-3 foarte puternic, care are funcții foarte distincte în organism. DPA îl putem regăsi în concentrații mari în ulei de focă. Toate aceste trei grăsimi polinesaturate joacă un rol important în funcționarea optimă a organismului uman, fiind, de asemenea, catalogate drept compuși anticancerigeni principali.

 

Ulei de somon sălbatic și ulei de focă – puritate și concentrație:

Puritatea uleiului de pește nu se măsoară doar în concentrația de grăsimi ,,bune’’, ci și în mai multe categorii care determină calitatea generală, precum:

  • Concentrația de acizi grași individuali EPA, DHA, DPA.
  • Niveluri de contaminare cu metale grele sau pesticide.
  • Oxidarea produsului.

Pescuitul în apele reci ale zonelor polare și îndepărtate de țărmurile poluate de deversări industriale și deversări ale canalizărilor continentelor este foarte important atunci când se extrage uleiul de pește pentru a fi folosit în suplimente alimentare.

Pe lângă puritate maximă, concentrația de acizi grași Omega-3 este mult ridicată în aceste uleiuri de origine animală precum ulei de somon sălbatic și ulei de focă. Somonul este regele acizilor grași Omega-3. De aceea, introducerea peștelui de captură în dieta zilnică și consumul de suplimente care conțin ulei de somon sălbatic și ulei de focă, precum și colagen din somon sălbatic, este de o importanță primordială pentru sănătatea noastră.

Citește și