5 lucruri care au pus Iașiul pe hartă

0

Iașiul este unul dintre cele mai spectaculoase orașe din Moldova și chiar din țară. Aici vei găsi cea mai frumoasă clădire din România, Palatul Culturii, cea mai veche grădină botanică dar și universități ale căror imobile sunt adevărate monumente de arhitectură.

Dacă nu ai vizitat Iașiul până acum, trebuie să știi că orașul te așteaptă cu numeroase obiective turistice, dar și cu o viață complexă de noapte și cu delicioase și tentante preparate culinare. Vrei să afli ce poți face în Iași pentru a te relaxa și de ce se regăsește acest oraș din Moldova printre preferatele turiștilor? Află toate aceste detalii, din articolul de mai jos!

Obiectivele turistice

Primul lucru care pune Iașiul pe lista destinațiilor preferate din țară îl reprezintă numeroasele obiective turistice, de care te poți bucura, indiferent de anotimp. Nu putem să nu amintim de Palatul Culturii, renovat complet, o clădire impunătoare, inaugurată în 1926. Cu aproape 300 de camere și o suprafață imensă, de 35.000 de metri pătrați, Palatul Culturii a servit ca Palat Administrativ, până în 1955. În prezent, găzduiește o serie de muzee pe care le poți vizita, la care se adaugă și Turnul cu Ceas.

Un alt obiectiv turistic de neratat este Bojdeuca lui Creangă, loc în care scriitorul român a pus pe hârtie celebrele Amintiri din Copilărie. Pentru o sumă modică, ai ocazia să vizitezi locul în care Ion Creangă a locuit între 1872 și 1889.

Nu uita de Piața Universității din Iași, unde vei găsi Universitatea Alexandru Ioan Cuza, inaugurată în 1860. Această clădire se face remarcată prin arhitectura impozantă și decorațiunile maiestuoase, din holuri și sălile de clasă.

Nu în ultimul rând, vizitează și Grădina Botanică, pe care o găsești pe colina Copou, clădirea Teatrului Vasile Alecsandri și a Operei din oraș.

Preparatele gustoase

Dacă ți s-a făcut foame, după vizitarea tuturor obiectivelor esențiale, găsești restaurante la tot pasul, cu preparate sănătoase și gustoase. Ești prea obosit să mai stai la un restaurant și vrei să te bucuri de masă în locul în care ești cazat? Și asta se poate. Comandă mâncare online în Iași, selectând dintr-o gamă variată de restaurante cu meniuri la prețuri bune. Când timpul nu îți permite să te plimbi mult prin oraș, comandă o pizza sau un burger, care vor fi livrate direct la ușa ta.

Bisericile și mănăstirile

Bisericile din Moldova sunt recunoscute pentru frumusețea lor aparte. În Iași găsești biserici și mănăstiri surprinzătoare, precum:

  • Biserica Trei Ierarhi, acoperită complet în cioplituri
  • Biserica Mitropolitană sau Mitropolia, care păstrează moaștele Sfintei Parascheva de la Iași.
  • Mănăstirea Nicolina, pe care o găsești departe de centrul Iașiului, în mijlocul unor foste clădiri comuniste
  • Mănăstirea Goia, cu un turn remarcabil, unul dintre simbolurile orașului din Moldova.

Târgurile tradiționale

Iașiul este popular și datorită târgurilor tradiționale, pe care merită să le explorezi, fiindcă sunt deschise zilnic. Piața Alexandru și Piața Păcurari sunt doar câteva dintre locurile renumite pentru produsele locale proaspete. La fel de cunoscut este și Bazarul, care ne amintește de Marele Bazar din Istanbul. În plus, locurile care înconjoară Piața Unirii din Iași sunt pline de magazine, de unde poți face cumpărături.

Viața de noapte

Iașiul se remarcă și printr-o viață activă de noapte! Puburile și cluburile te așteaptă cu ușile deschise și cu muzică pentru toate gusturile. Dacă nu ești un fan al acestui tip de distracție, merită să încerci o plimbare nocturnă prin orașul care arată senzațional și pe timpul nopții.

Iașiul merită să fie înscris pe lista celor mai frumoase orașe din România, datorită obiectivelor turistice, a preparatelor culinare specifice și a vieții de noapte, care te va scoate din rutină.

Citește și