Alba, primul judeţ în care va începe testarea în masă, prin metoda ‘pooling’

0

De săptămâna viitoare, direcţia de Sănătate Publică (DSP) Alba este prima din ţară care demarează, prin laboratorul propriu, testarea în masă, urmând să fie realizate zilnic, până la 4.000 de teste, prin metoda „pooling” utilizată internaţional, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

DSP Alba îşi propune ca, de săptămâna viitoare, să înceapă testarea la scară largă a populaţiei, pentru început în municipiul reşedinţă de judeţ, Alba Iulia.

Astfel, metoda „pooling”, cea care va fi utilizată pentru realizarea testării în masă, este bazată pe protocoale internaţionale ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), precum şi pe cele de cercetare ştiinţifică derulate de echipa de cercetători a Universităţii Ben-Gurion din Israel.

„Această metodă presupune amestecul de 8, 16 sau 32 probe recoltate de la tot atâţia subiecţi, astfel că se poate ajunge la testarea chiar şi a 4.000 de persoane pe zi. În acest demers, DSP Alba colaborează şi cu cercetători români, pentru îndrumare şi consultanţă”, se menţionează în comunicat.

Aceasta testare de tip „pooling” pusă la punct de DSP Alba va fi realizată exclusiv pe bază de sponsorizări ce provin de la primării sau firme private.

Bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii va fi folosit doar pentru testare conform algoritmului naţional.

De altfel, Primăria Alba Iulia a demarat o primă achiziţie pentru cumpărarea a 5.000 de teste în acest scop. Municipiul Alba Iulia este prima localitate inclusă în acest proiect-pilot.

Algoritmul de testare va fi stabilit de specialiştii epidemiologi ai DSP Alba.

Într-o primă fază, testarea se va adresa angajaţilor din instituţiile publice din municipiu care, prin natura meseriei, sunt mai expuşi riscului.

„Cu timpul, ne propunem să extindem testarea şi la populaţie. Există mai multe modalităţi de testare în masă, aceasta urmând a fi realizată pe grupuri de persoane cu legătură epidemiologică. Spre exemplu, va putea fi testat câte un membru din fiecare familie de pe o anumită stradă. Epidemiologii DSP Alba vor elabora un plan de testare propriu-zis, care va fi anunţat public la momentul oportun”, au precizat reprezentanţii DSP Alba.

Prin implementarea metodei „pooling”, va putea fi monitorizat mai bine gradul de răspândire a virusului.

DSP Alba va elabora un model ştiinţific de realizare a eşantioanelor, astfel încât gradul de acoperire a testării să fie cât mai ridicat în rândul populaţiei.

„Trebuie să fim pregătiţi din timp pentru orice scenariu, astfel încât să putem proteja populaţia. Demararea testării în masă reprezintă un pas absolut firesc pentru DSP Alba, mai ales în contextul relaxării măsurilor începând cu data de 15 mai. Vom economisi milioane de lei pentru achiziţia de kit-uri de testare şi, în acelaşi timp, vom avea posibilitatea să testăm în laboratorul DSP Alba cel puţin de 16 ori mai multe persoane zilnic. Avem capacitatea necesară şi personal bine pregătit pentru a putea face faţă acestei noi provocări. Aşa cum, încă de la început, am fost printre primii din ţară care am acţionat cu seriozitate şi meticulozitate în lupta cu COVID-19, rămânem în continuare pioneri în ducerea diagnosticării la un alt nivel”, a declarat, potrivit comunicatului, directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.

Până marţi, în Alba au fost efectuate aproximativ 6.600 de teste, fiind confirmate 169 de cazuri. 104 persoane sunt vindecate şi alte 10 au decedat.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și