Arheologii descoperă magazinul antic de mâncare de stradă din Pompei

0

Arheologii din Pompei, orașul îngropat într-o erupție vulcanică în 79 d.Hr., au făcut descoperirea extraordinară a unui magazin cu alimente și băuturi calde cu fresce care servea echivalentul antic al mâncării de stradă pentru trecătorii romani.

Cunoscut sub numele de termopolium, în latină însemnând ghișeu de băuturi calde, magazinul a fost descoperit în situl Regio V al parcului arheologic, care nu este încă deschis publicului, și a fost dezvăluit sâmbătă.

Urme de alimente vechi de aproape 2.000 de ani au fost găsite în unele dintre borcanele de teracotă adânci care conțin alimente fierbinți pe care stăpânul magazinului le-a coborât într-o tejghea cu găuri circulare.

Partea din față a tejghelei era decorată cu fresce viu colorată, unele reprezentând animale care făceau parte din ingredientele din alimentele vândute, cum ar fi un pui și două rațe atârnate cu susul în jos.

„Aceasta este o descoperire extraordinară. Este pentru prima dată când excavăm un întreg termopolium ”, a declarat Massimo Ossana, directorul parcului arheologic Pompei. Arheologii au găsit, de asemenea, un bol de bronz decorat, cunoscut sub numele de patera, borcane ceramice folosite pentru gătitul tocanelor și supelor, baloane de vin și amforă.

Pompei, la 23 km (14 mile) sud-est de Napoli, a fost acasă pentru aproximativ 13.000 de oameni când a fost îngropat sub cenușă, pietricele ponce și praf pe măsură ce a suportat forța unei erupții echivalente cu multe bombe atomice.

„Analizele noastre preliminare arată că cifrele desenate pe partea din față a tejghelei reprezintă, cel puțin parțial, mâncarea și băutura care au fost vândute acolo”, a declarat Valeria Amoretti, antropologă a site-ului. Amoretti a spus că în containere au fost găsite urme de carne de porc, pește, melci și carne de vită, o descoperire pe care a numit-o „mărturie pentru marea varietate de produse de origine animală folosite la prepararea vaselor”.

Aproximativ două treimi din orașul antic de 66 de hectare (165 de acri) a fost descoperit. Ruinele nu au fost descoperite decât în secolul 16 și săpăturile organizate au început în jurul anului 1750.

În documentația rară a vieții greco-romane, Pompeii este una dintre Cele mai populare atracții din Italia și un patrimoniu mondial UNESCO.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și