Oxidul nitric (NO) reprezintă o moleculă gazoasă pe care corpul nostru o produce, fiind o componentă cu un puternic impact asupra funcțiilor organismului. Mai clar, oxidul nitric este un gaz care funcționează pentru creier ca un neurotransmițător din celulele nervoase care au control asupra aspectelor legate de îmbătrânire, mai ales cele referitoare la starea de sănătate a arterelor.
Odată ce înaintăm în vârstă, organismul nostru începe să producă în mod natural mai puțin oxid nitric. Așadar, oxidul nitric pe care l-am produs la vârsta de 20 de ani poate fi redus la jumătate începând cu vârsta de 50-60 de ani. Așadar, apare șansa de a avea un risc crescut pentru afecțiunile serioase de sănătate, cum ar fi problemele cardiace, diabetul sau disfuncțiile erectile.
Care este rolul oxidului nitric
Conform studiilor, oxidul nitric oferă o gamă mare de beneficii pentru sănătate. Pentru început, este un aliat eficient în lupta cu bacteriile, facilitând astfel sistemul imunitar. Oxidul nitric mărește fluxul de sânge, furnizează oxigen și alți nutrienți mușchilor și țesuturilor. Cu alte cuvinte, ajută mușchii interiori ai vaselor de sânge să se destină și să se dilate, permițând în acest fel circulația sângelui.
Facilitează performanța atletică
Oxidul nitric mărește nivelul de energie, grație furnizării eficiente de oxigen. Experții indică combinarea exercițiilor fizice cu o dietă pe bază de nitrați vegetali.
Are efect asupra funcției de învățare
Oxidul nitric acționează ca un neurotransmițător. În lipsa acestei molecule, funcțiile de învățare și de memorie sunt influențate.
Alimentația reprezintă un rol esențial
Cele mai potrivite alimente cu oxid nitric sunt cele mai bogate în nitrați și proteine vegetale, pe care corpul le utilizează pentru a produse această moleculă atât de importantă.
Nitrații vegetali nu trebuie încurcați cu nitrații de origine animală, care se află în carnea procesată, sau de sodiu. Este extrem de esențial de reținut faptul că nitrații de sodiu sunt transformați de organism în nitrozamine, substanțe cu potențial cancerigen. Nitrații vegetali aduc beneficii, conțin vitamina C și reduc riscul formării nitrozaminelor. În plus, exercițiile fizice frecvente ajută la facilitarea nivelului de oxid nitric.
Sursa – Glow Magazin.