Cântăreț nigerian condamnat la moarte pentru blasfemie în statul Kano

0

Un muzician din statul nordic Kano din Nigeria a fost condamnat la moarte prin spânzurare pentru blasfemare împotriva profetului Muhammad.

Un tribunal Sharia superior din zona de hockey Hausawa Filin a statului a declarat că Yahaya Sharif-Aminu, 22 de ani, a fost vinovată de comiterea de blasfemie pentru o melodie pe care a circulat prin WhatsApp în martie. Domnul Sharif-Aminu nu a negat acuzațiile.

Judecătorul Khadi Aliyu Muhammad Kani a declarat că poate face apel împotriva verdictului. Statele din nordul majorității musulmane din nordul Nigeria folosesc atât dreptul laic, cât și legea sharia, care nu se aplică non-musulmanilor.

Doar una dintre condamnările la moarte pronunțate de instanțele Sharia din Nigeria a fost executată de când au fost reintroduse în 1999.

Cântărețul care se află în prezent în detenție, se ascunsese după ce a compus piesa.

Protestatarii i-au ars casa familiei și s-au adunat în afara sediului poliției islamice, cunoscut sub numele de Hisbah, cerând acțiuni împotriva sa.

Poliția islamică a făcut apel pentru ca oamenii să nu ia legea în propriile mâini după ce piesa a fost lansată.

Criticii au spus că melodia a fost blasfemă, întrucât a lăudat un imam din frăția musulmană Tijaniya, în măsura în care l-a ridicat deasupra profetului Muhammad.

„Judecata va servi ca descurajatoare pentru ceilalți”

Liderul protestatarilor care au cerut arestarea muzicianului, în martie, Idris Ibrahim, a declarat BBC că judecata va servi drept avertisment pentru alții „care au în vedere să calce pe calea lui Yahaya”.

„Când am auzit despre judecată am fost atât de fericit pentru că a arătat că protestul nostru nu a fost în zadar. „Această [judecată] va servi ca un element de descurajare pentru alții care simt că ar putea insulta religia sau profetul nostru și vor merge fără scot,” a spus el.

Cine este Yahaya Sharif-Aminu? Puțini oameni au auzit despre el înainte de arestarea sa din martie. Un muzician gospel islamic, el nu este cunoscut în nordul Nigeriaului și melodiile sale nu au fost populare în afara sectei sale din Tjjaniya, care au mulți astfel de muzicieni în rândul lor.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și