Să fii antreprenor nu este un lucru ușor, mai ales dacă ești la început de drum și nu ai atâta experiență cât au alții. Din fericire, găsești pe piață o multitudine de cărți care te pot ajuta să devii o persoană de succes în domeniul tău.
Cum îți alegi corect cărțile de antreprenoriat?
Ca și antreprenor ai în permanență nevoie de informație. Se știe că toți antreprenorii din FORBES acordă o mare atenție informației, educației și în acest scop ei sunt devoratori de cărți.
O carte de antreprenoriat o alegi în primul rând după autor. Este important ca autorul acesteia să fie la rândul lui un antreprenor de succes. Astfel, informația vine din prisma situațiilor prin care acesta a trecut, situații mai bune sau mai puțin bune, dar care au dus la transformarea sa într-un om de succes. Apoi, e clar că îți vei alege cărțile în funcție de domeniul care te interesează.
Topul celor mai utile cărți pentru antreprenori
Pentru a reuși mai ușor să pornești în această călătorie, am realizat un top al celor mai bune, utile și ușoare cărți de antreprenoriat:
- How to win friends and influence people de Dale Carnegie – o carte care îți poate schimba viața și pe care antreprenorii de succes consideră că trebuie să o citești măcar o dată pe an. Ea te învață cum să fii influent nu doar în social media, dar și în viața de zi cu zi, pe stradă și cum să te faci plăcut de oameni, în ordine pentru a avea succes.
- The psychology of selling de Brian Tracy – orice antreprenor știe că tehnica vânzărilor este cea care reprezintă succesul afacerii tale. Nu doar că ai de vândut un produs, dar trebuie să îți vinzi și ideile și pe tine. Să ai un produs bun, fără a reuși să faci clientul să te placă pe tine și afacerea ta, nu garantează succesul.
- Thinking, fast and slow de Daniel Kahneman – în această carte se vorbește despre sistemul rapid, dar emoțional și cel lent, dar logic din creierul nostru. Autorul îți explică toate metodele prin care aceste două sisteme te pot ajuta în dezvoltarea afacerii tale sau o pot ruina.
- The art of nonconformity de Chris Gillbeau – cei mai mulți oameni ajung la eșec tocmai din cauza conformării și alinierii la standardele societății, trăind cu frica că a fi ieșit din comun poate duce la a fi respins de către ceilalți. În această carte se vorbește despre cum să trăiești așa cum vrei, creându-ți propriile reguli.
- Crush it! de Gary Vaynerchuk – o carte care te motivează să treci la afacerea ta, să îți urmezi visul de a pune pe picioare propriul business și de a face din visurile tale o realitate.
- The Lean Startup: How Constant Innovation Creates Radically Successful Businesses de Eric Ries – Eric Ries consideră că nu e nevoie să îți reînnoiești frecvent planul de afaceri, pentru ca aceasta să funcționeze. El este de părere că tehnicile de antreprenoriat folosite pot face ca afacerea ta să funcționeze indiferent de influențele exterioare, iar din această carte poți învăța despre ce tehnici este vorba.
- The entrepreneur mind de Kevin D. Johnson – totul se află în mintea ta. Dacă îți vei începe ziua cu gânduri negative, este clar că aceasta nu se va termina foarte bine. Din această cauză cartea de față îți explică cum să îți schimbi gândurile în favoarea ta și a business-ului tău și cum să faci să îți păstrezi aceste tehnici pentru a avea o afacere de succes.
- Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future de Peter Thiel și Blake Masters – o carte care te învață cum să îți construiești un start-up de succes.
- Onward: How Starbucks Fought for Its Life Without Losing Its Soul de Howard Schultz Joanne Gordon – CEO-ul Starbucks spune povestea unei mărci de succes, care nu a avut de suferit nici chiar în timpul unei perioade instabile economic și cum aceasta s-a reinventat pentru a avea succes și a-și păstra poziția pe piața economică.
- Disciplined Entrepreneurship: 24 Steps to a Successful Startup de Bill Aulet – îți prezintă un sistem de 24 de pași de urmat pentru a avea un start-up de succes. Aceasta nu merge pe inovație, ci adună la un loc diferitele tehnici care au avut succes de-a lungul timpului și le cumulează într-un program ușor de urmat de către orice antreprenor.
- Scaling Up de Verne Harnish – cartea vorbește despre stabilirea schemelor de compensare, care pare a fi cea mai importantă decizie strategică pe care o companie o poate lua pentru o dezvoltare rapidă. Această carte este scrisă pentru ca toți angajații dintr-o companie, de la cei din prima linie până la seniori, să contribuie la creșterea companiei la care echipa este angajată, clienții îi fac marketing și toată lumea câștigă.