Cat de des trebuie sa facem analizele de sânge?

0

Chiar dacă trecem printr-o perioadă în care pare că toate lucrurile s-au oprit în loc, problemele de sănătate pot apărea și pot ascunde boli ce lăsate netratate, dau complicații grave.

Dacă ai simptome care te-au trimis la medic și acesta ți-a recomandat un set de analize de laborator, nu le amâna. Analizele uzuale de sânge pot ajuta medicul să diagnosticheze din stadiu incipient multe dintre afecțiunile severe.

Cele mai frecvente analize de sânge ce fac parte și din setul anual recomandat pentru evaluarea stării de sănătate sunt:

-HLG (hemoleucograma) este un test important, fiind unul dintre cele mai frecvente cerute teste de laborator. Realizarea hemoleucogramei este importantă deoarece, cu ajutorul ei, sunt depistate anemiile, infecţiile acute sau cronice, alergii sau chiar boli maligne.

-Fibrinogenul – este o proteină sintetizată de ficat, cu rol în procesul coagularii sângelui.

Măsurarea fibrinogenului este recomandată în cazul apariţiilor unor sângerări prelungite, sau a căror cauză nu se cunoaște. Niveluri crescute de fibrinogen se întâlnesc în sarcină, fumat, inflamaţii acute, boala arterelor coronariene, infarct miocardic, atac cerebral, afecţiuni inflamatorii, traumatisme, cancer etc

-VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) – este un test care măsoară viteza de sedimentare (așezare) a hematiilor în tubul de recoltare pe durata unei ore. Are rolul de a depista unele afecțiuni ale sistemului imunitar sau ale ficatului, care se manifestă printr-o inflamație.

-Glicemia – măsoară nivelul de glucoză sau zahăr din sânge. Valoarea mare a glicemiei poate indica diabetul sau diverse afecțiuni cardiovasculare.

-Profilul lipidic reprezintă un grup de teste care arată riscul de boală coronariană. Profilul lipidic complet cuprinde colesterolul total, HDL colesterol (bun), LDL colesterol (rău), trigliceride.

-Transaminazele – TGO (AST) si TGP (ALT) – măsurarea nivelului acestor enzime din sângele unei persoane poate ajuta medicii să evalueze funcţia hepatică sau să determine cauza principală a unei probleme hepatice.

Creatinina serică poate evidenția o dereglare a funcției renale

Toate aceste analize sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate în totalitate. Pentru a putea beneficia de acestea, medicul de familie sau medicul specialist trebuie să vă elibereze un bilet de trimitere cu care să vă prezentați într-un laborator care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS).

Pe perioada pandemiei de coronavirus, au fost luate măsuri suplimentare de siguranță, astfel încât recoltarea analizelor să se facă în deplină siguranță. Rezultate se pot vedea direct pe site, folosind codul de probă primit la recoltare.

sursa digi24

Sursa: News24.ro.

Citește și