Ce este o bancă de date urbană și la ce ne ajută?

0

O bancă de date urbane cuprinde totalitatea reprezentărilor grafice și numerice a așezărilor urbane de pe o anumită suprafață. Fiecare imobil din această bază de date are o referință geo-spațială. Ceea ce o face interesantă este că baza de date recurge la obținerea coordonatelor geografice și la indexarea informațiilor despre clădirile din localitate. Ea este utilă pentru a monitoriza procesul de dezvoltare urbană, iar la baza creării ei stau mai mulți indicatori ce urmăresc implementarea standardelor europene de arhitectură pentru dezvoltarea orașelor durabile. Acești indicatori se referă la dimensiunea spațială, economică, socio-culturală, a mediului și dimensiunea executivă.

În România, prima bancă de date urbană a fost implementată în București, în perioada 2003-2004. Apoi, de-a lungul timpului, administrațiile publice din celelalte orașe au resimțit nevoia de a elabora și a dezvolta o astfel de bancă având astfel, o perspectivă mult mai bună asupra structurii urbane.

În general, băncile de date urbane sunt softuri complexe ce arată, prin reprezentare grafică, toate clădirile dintr-o anumită localitate și cuprind toate informațiile necesare legate de construirea și evoluția acestora. Acest program integrat este folosit de către primării, în special pentru analiză și scalare în proiectele de urbanism și în planurile de urbanizare. Este un instrument revoluționar pentru administrațiile locale care vor să integreze mai multe module cum ar fi, Registrul Agricol, Registrul local al zonelor de blocuri și fronturi stradale, Taxe și Impozite Locale, Financiar Contabil, Gestiunea Patrimoniului, Asistență Socială, Domeniul Public, Cadastru, Parcelare, Urbanism și multe altele.

De multe ori, administrațiile locale apelează la mai multe baze de date care le oferă informații despre un imobil și este destul de dificil să operezi pe mai multe platforme, fiecare cu serviciul specific. De aceea, banca de date urbană este o componentă a unui unui soft informatic ce poate uni mai multe informații din diferite categorii, având astfel, o evidență mult mai clară și putând fi mai ușor de folosit.

Banca de date urbană integrează mai multe servicii. Pornid de la înregistrarea proprietăților, emiterea de autorizații de construcții, supravegherea utilităților publice, până la inspecții de teren și protejarea mediului. În felul acesta se elimină birocrația, iar contribuabilii nu mai trebuie să petreacă mult timp la cozi interminabile în fața ghișeului. Eliberarea documentelor se face rapid și într-o manieră mult mai simplificată.

Elementul inovator cu care contribuie o bază de date urbană este harta interactivă prin care se evidențiază totalitatea imobilelor, se observă întreaga activitate și stadiul în care se află aceasta. În felul acesta, pe baza datelor din sistem și prin reprezentarea grafică administrațiile pot lucra mult mai intuitiv și mai rapid pentru cereriile contribuabililor.

Alături de băncile de date urbane pe care le pot folosi instituțiile publice la nivel local, există și o bază de date urbană internaționlă. The World Urban Database este un portal ce dorește să adune cât mai multe orașe din întreaga lume pentru a se crea un acces mai ușor la informații coerente și consistente despre morfologia urbană. WUD poate oferii detalii relevante pentru studii de mediu și schimbarea climatică.

Citește și