Ingrijirea culturilor de camp presupune foarte multa munca si atentie, insa daca folosesti substantele potrivite, poti tine buruienile la distanta destul de usor.
De exemplu, in functie de plantele pe care le cresti, dar si in functie de suprafata de care dispui, este bine sa alegi cu grija tipurile de fungicide pe care le folosesti, dar si insecticidele si pesticidele. Toate acestea iti sunt la indemana atunci cand vrei sa protejezi culturile de insecte, dar si de plantele care pot sa consume din nutrientii si apa care sunt necesare culturilor.
Fungicide – ce trebuie sa stii despre ele?
Despre fungicidele sistematice trebuie sa stii ca sunt substante care se folosesc de obicei pentru combaterea ciuperilor care pot dauna plantelor. Este vorba despre substante care actioneaza imediat dupa ce patrund in organele vegetative ale plantelor prin intermediul radacinilor si ale frunzelor, ajungand ulterior in sistemul vascular: treptat, plantele devin invulnerabile in fata agentilor patogeni. Mai mult, trebuie sa iei in considerare si faptul ca fungicidele actioneaza in functie de varsta plantelor, dar si in functie de rapiditatea cu care poate avea loc metabolizarea.
In ceea ce priveste frecventa cu care trebuie sa aplici fungicidele, recomandat este sa stropesti plantele de cel putin 2 – 3 ori pe sezon, pentru ca altfel apare fenomenul de rezistenta in fata pesticidelor. Luand in considerare ca anumite substante circula ascensional prin plante, catre varful acestora, efectul este unul total, asa ca este bine sa urmaresti indeaproape evolutia culturilor.
Foloseste insecticidele pentru a tine daunatorii la distanta!
Printre substantele pe care mai trebuie sa le folosesti pentru a-ti proteja culturile, indiferent de plantele pe care le cresti se numara si insecticidele. Acestea au rolul de a ucide insectele si le poti folosi atat in agricultura, cat si in silvicultura si pomicultura.
In functie de modul in care sunt realizate, insecticidele se impart in 2 categorii principale:
- sistematice – activeaza rezidual sau pe o perioada indelungata;
- de contact – nu au o activitate reziduala, insa iti protejeaza culturile.
Inainte sa aplici insecticidele, citeste intotdeauna eticheta produselor, pentru a vedea exact cum trebuie sa le diluezi cu apa. Astfel ai garantia ca oferi plantelor un plus de protectie.
Nu ezita sa folosesti si erbicide!
Erbicidele iti vin in ajutor atunci cand vrei sa previi aparitia sau sa stopezi aparitia buruienilor. Le poti folosi atat pentru culturile de cartofi, cat si pentru cele de rosii, castraveti, dar si pentru culturile de plante paioase, asa cum sunt graul sau orzul. Le poti folosi fie primavara, atunci cand buruienile incep sa se dezvolte foarte mult, fie toamna, dupa recolta, atunci cand poti pregati pamantul foarte usor pentru urmatoarea cultura.