China a intensificat măsurile de reducere a risipei alimentare, după ce președintele Xi Jinping a numit cantitatea irosită „șocantă și deranjantă”.
„Campania cu farfurie curată” vine după ce dl Xi a subliniat că Covid-19 a „sunat alarma” cu privire la risipa de alimente. El a adăugat că China trebuie să „mențină un sentiment de criză în ceea ce privește securitatea alimentară”.
De asemenea, vine după săptămâni de inundații în masă în sudul Chinei, care a lăsat fermele distruse și stricate cu tone de produse.
Agenția de știri a statului chinez Global Times a căutat să redea ceea ce a numit „hype media”, potrivit căreia China se îndrepta spre o criză alimentară, agravată de epidemie.
Televiziunea de stat a criticat, de asemenea, persoanele care au filmat, care s-au filmat consumând cantități mari de mâncare. Cu risipa alimentară suntem mai răi decât credem
În urma mesajului domnului Xi, Asociația Industriei Catering din Wuhan a cerut restaurantelor din oraș să limiteze numărul de preparate servite mesei – punând în aplicare un sistem în care grupurile trebuie să comande un fel de mâncare mai mic decât numărul de mese.
Așadar, sub acest sistem denumit „N-1”, un grup de 10 persoane poate comanda doar 9 feluri de mâncare.
Dar este probabil ca sistemul să aibă nevoie de timp pentru a se adapta, într-o țară în care este considerat politicos de a comanda mai mult decât cantitatea necesară. Într-un cadru al unui grup, farfuriile goale sunt uneori văzute ca un semn al unei gazde proaste – ceea ce înseamnă că a fost comandată o cantitate insuficientă de mâncare pentru oaspeți.
Ideea „N-1” s-a confruntat cu unele critici online, unii subliniind că este „prea dură”.
„Ce se întâmplă dacă o persoană merge singură la un restaurant? Câte feluri de mâncare poate comanda? Zero?” a întrebat o persoană de pe site-ul de microblogging Weibo.
Alții au spus că majoritatea meselor de restaurant nu irosesc în mod normal multă mâncare, arătând în schimb spre banchete extravagante aruncate de oficiali. Agenția de stat chineză CCTV a chemat, de asemenea, persoane care se filmează în mod obișnuit, consumând cantități mari de mâncare. Cunoscut în mod obișnuit ca „Mukbang” – astfel de transmisii live sunt populare în multe părți din Asia, inclusiv China.
Potrivit CCTV, unele dintre aceste transmisiuni live vomită după aceea, deoarece nu sunt în măsură să digere cantitățile mari de mâncare consumată. Nu este prima dată când China a lansat o campanie anti deșeuri alimentare. Operațiunea Farfurie goală: campania de deșeuri alimentare din China În 2013, a fost lansată campania „Operațiunea Farfurie goală” – deși aceasta a vizat sărbători extravagante și primire de către oficiali, mai degrabă decât să pună onusul în public.
Potrivit WWF China, în 2015, în jur de 17-18 milioane de tone de produse alimentare s-au pierdut în China.
Sursa – Glow Magazin.