Mierea reprezintă un aliment dulce, vâscos și de culoare gălbui, produs în mod natural de către albine, pe post de hrană pentru acestea. Culoarea aurie și gustul minunat sunt incomparabile cu orice alt aliment. După ce albinele culeg nectarul de la o floare, îl amestecă cu produse de natură chimică din saliva lor și așa apare mierea. Albinele zboară înapoi în stup și îl țin în celulele fagurilor. Hai să aflăm mai îndeaproape întreg procesul de producere a mierii:
Cum fac albinele miere?
Procesul își dă startul în momentul în care albina culegătoare se așează pe o floare și culege nectarul de la suprafața ei. Majoritatea plantelor se folosesc de nectar pentru a ajuta insectele să se poată opri din floare în floare. În timpul adunării nectarului, insectele transferă polen de la o plantă la alta și așa are loc procesul de polenizare.
În momentul în care albina culegătoare revine la stup, aceasta îi transmite nectarul unei albine din stup, care îl transferă într-o celulă din fagure (cu toate că nectarul este transportat de albină până la stup „în stomacul” albinei iar apoi regurgitat, aceasta nu digeră niciun strop din aceasta, locul acela fiind destinat doar pentru depozitarea nectarului).
Mierea se prepară atunci când se întâmplă următoarele lucruri:
Albina începe să îi adauge nectarului enzime care transformă zaharoza din el în fructoză ori glucoză
Apa trebuie să ajungă de la 70% la circa 18% din produsul finit. Albinele facilitează acest proces agitând aripile, lucru ce formează curent în stup, ajutând apa să se evapore din nectar.
Din momentul în care nectarul s-a transformat în miere, albina lipește perfect celula din fagure cu ceară. Dacă nu este închis perfect (etanș), atunci sunt șanse ca mierea să poată absorbi apă din aer, devenind predispusă la bacterii (acesta fiind și motivul pentru care este esențial să țineți borcanele cu miere de acasă închise).
Tot acest proces enzimatic și de evaporare nu va face altceva decât să transforme mierea într-unul dintre cele mai bine păstrate alimente! Aceasta rezistă în mod natural la ciuperci, bacterii și mucegai, lucru care o face să stea ani întregi fără să fie nevoie să fie pusă în frigider.
Mierea descoperită după milenii în mormintele faraonilor era încă într-o stare excelentă, numai bună de consumat!
Cele mai importante tipuri de miere:
- Miere polifloră
- Miere de mană
- Miere de salcâm
- Miere de floarea soarelui
- Miere de tei
- Miere de brad
- Miere de zmeur
- Miere de mentă
- Miere de lavandă
- Miere de cimbrișor
- Miere de mac
- Miere de rapiță
Sursa – Glow Magazin.