Toate cele trei produse lactate acidulate: iaurt, sana sau chefit, sunt realizate prin procesul de fermentare al laptelui cu diferite bacterii. Având gusturi diferite, date de către bacteriile specifice, cele trei lactate nu doar că sunt foarte bune, dar și foarte sănătoase. Cea mai mare diferență dintre cele trei constă în modul de preparare.
În anumite zone ale țării, iaurtului i se spune lapte prins, care se face de fapt din lapte fiert și lapte obișnuit, în proporții egale. Secretul gustului este dat de fermentare și de cât de gras este laptele de vacă. Acum, între iaurt, sana, chefir și lapte bătut nu sunt diferențe mari, dacă se utilizează un lapte cu același conținut de grăsime. Însă care sunt beneficiile pentru sănătate a acestor lactate dar și cum se prepară ele? Aflați imediat:
Iaurtul și secretele pe care nu le bănuiai
Fiind un produs tradițional balcanic, iaurtul este obținut prin fermentarea laptelui de rumegătoare (vacă, oaie, capră, bivoliță) cu microorganisme probiotice. Acestea provin din microfloră spontană, adică sunt realizate prin fermentarea laptelui însămânțat cu un iaurt obținut anterior.
În ziua de azi, cel mai des se folosește laptele pasteurizat, în amestec cu bacterii probiotice de tipul: Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus lactis, Lactobacillus kefir, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum, Streptococcus thermophilus, Lactococcus lactis, Leuconostoc cremoris, Leuconostoc mesenteroides, Kluyveromyces Fragilis, Rediococcus acidilactici. Aceste microorganisme probiotice sunt, de altfel, organisme vii, care se ocupă de bunăstarea sănătății noastre, dacă sunt folosite în proporții corecte. Aveai idee că, iaurtul natural, reprezintă un aliment viu? Dacă ne vom lua după nutriționiști, iaurtul trebuie să conțină cel puțin 100 de milioane de lactobacili activi la 1 gram de produs, până la expirarea produsului.
Care sunt beneficiile iaurtului, a sanei și a chefirului
De ce este indicat să consumi aceste trei produse lactate? Pentru început, pentru că sunt foarte bune la gust, au un efect răcoritor și țin de foame. Mai mult decât atât, iaurtul natural, dar și sana și chefirul, asigură corpului vitaminele și nutrienții de care are nevoie: tiamină, niacină, riboflavină, acid folic, vitaminele B6 și B12. Acestea sunt de folos pentru absorbția mineralelor în organism, mai ales a calciului, care este esențial pentru sistemul osos. De asemenea, toate pot să scadă nivelul de colesterol rău din sânge, reglează flora intestinală și previn apariția afecțiunilor de tip gastrointestinal. Un alt motiv important pentru a le consuma este pentru că au un efect detoxifiant asupra organismului și acest lucru se observă la exterior: pielea începe să fie din nou strălucitoare, netedă și suplă.
Sursa – Glow Magazin.