Interviu Ioana Gomoi, romanca jurnalist din Bejinng, China! Ce spune femeia de CoVid19

0

In urma cu 4-5 ani regiza videoclipuri in Romania insa brusc viata i s-a schimbat cand a primit un telefon din China si s-a mutat acolo. Acum face televiziune acolo, insa viata i s-a dat peste cap Ioanei Gomoi din cauza CoVid19. Despre viata de jurnalist documentarist in China – Bejing si ce face acolo am stat de vorba cu vedeta care nu vrea sa se mai intoarca la munca de regiizor de videoclipuri. Dovada ca viata se poate lua de la capat la mii de kilometrii de casa. Iata ce ne-a marturisit vedeta direct din Bejing.

Glow.ro: Hello, Ioana. Anul trecut pe vreme asta, erai premiata, daca ne aducem aminte bine, pentru intreaga cariera. Ce s-a mai intamplat intre timp? Ai mai primit si alte premii?

Ioana Gomoi: Anul trecut am primit un premiu si o acreditare din partea SAFEA pentru activitatea documentaristica si media in China. Anul acesta evenimentele au fost anulate complet. Noi am anulat proiecte, si asa mai departe.

ioana gomoi cu un baschetbalist

Cum e in China, in Bejing, parca esti? Cum se vede viata in pandemie de acolo?

Da, sunt in Beijing. Situatia pandemiei coronavirusului – COVID-19 in China este sub control momentan. La inceputul anului – inceputul pandemiei – va spuneam despre faptul ca sunt sigura ca China va controla prima situatia pandemiei si se pare ca am avut dreaptate. Astazi in China, nu numai ca incercam sa revenim la normal, dar toata lumea impinge ce se poate pentru a recupera pierderile cauzate de lock-down. Diferenta intre ei si noi este ca aici oamenii sunt speriati si au luat in serios situatia. Alta diferenta este ordinea si disciplina sociala. Chinezii sunt umili si ascultatori in fata Guvernului si Autoritatilor. China are o societate omogena, noi suntem individualisti si independenti si asta face diferenta.

Care sunt reglementarile la voi? Ce ai voie sa faci si ce nu?

Chiar daca totul este tinut sub control sunt totusi reguli de urmat. Si le urmam, fara probeleme – chiar daca nu ne convine si deja toata lumea este plictisita. Avem reguli asemanatoare cu Romania. Nu avem voie in vizite unul in casa altuia. Temperatura este verificata mereu. Purtam masti in continuare in spatii publice inchise – mall, magazine, taxi, metrou. Restaurantele sunt deschise – dar cu limita de personae. Mai avem si ceva aplicatii pe telefon pe care le prezentam pe oriunde mergem. Si asa mai departe.

interviu ioana gomoi
interviu ioana gomoi

Cum muncesti? Mergi la birou, pe teren? Ce reguli aveti?

Am stat acasa pana in Iulie. Am iesit din casa numai cand am avut transmisii live. Pe teren am mers tot timpul anului, nu ne-am oprit. Mai ales in situatia de criza media a trebuit sa lucreze in teren. Am calatorit intern in China doar cu job-ul si numai cu aprobare. Numai asa avem voie. Acum merg la birou. Ne-am intors in birouri de la finalul lunii Iulie.

Anul acesta ai avut ocazia de a veni acasa, dar anul viitor? Pe cine mai ai in tara?

Neaparat vin acasa. Deschide-ti granitele baieti!

Ce planuri ai pentru cariera ta? Doar nu vei ramane vesnic in China?

Lumea este mare iar eu sunt foarte curioasa de fel. China nu este destinatia mea finala si cu siguranta nu ma voi oprii aici.

Cand ai plecat din Romania faceai videoclipuri pentru artisti. Nu iti e dor de perioada aceea?

Nu imi este dor. A fost, si a trecut. Iar ceea ce este in trecut, acolo trebuie sa ramana. Nu traiesc niciodata in trecut. Traiesc prezentul si imi pregatesc viitorul. Pentru mine a fost o perioada scurta, sa ii zicem o perioada de tranzitie. O perioada simpatica as spune.

ioana gmoi
ioana gmoi

Atunci cand vezi un videoclip te gandesti ca tu ai fi facut in alt fel?

Deloc. Nici nu cred ca am mai vazut unul cap-coada de ceva timp. Dar nici inainte nu faceam asta.

Mai tii legatura cu cineva din tara in afara de familie?

Da, familie si cativa prieteni apropiati.

Ce-ti doresti pentru 2021? Crezi ca va fi la fel ca 2020?

Vom aveam un 2021 complicat si conflictual, asta cu siguranta. La nivel geo-politic este haos total. In 2021 trebuie sa depasim diferentele culturale si de comunicare. Sa fim mai deschisi, si mai intelegatori unii cu altii.

Viata ta s-a schimbat intr-un an de zile? In ce fel?

In afara de intarzieri si anulari cum a avut toata lumea, nu prea as stii sa punctez ceva anume. Probabil am invatat sa am mai multa rabdare. Cred ca in 2020 toti am fost singuri si neajutorati. Dar asta ne va face mai puternici, nu?

Nu te-ai casatorit pina acum? Pandemia nu ne-a unit ci ne-a dezbinat mai mult…

Pai tocmai de asta – nu, nu m-am maritat.

Din punct de vedere al carierei ce ti ai mai dori?

Voi continua sa fac documentar si subicte de cultura, travel, lifestyle, dar si interviuri. Mai ales documentar si interviuri. In viitor voi aborda subiecte din ce in ce mai grele si serioase. Cu pasi micuti ma voi indrepta si spre investigatii.

Unde ti-ar placea sa calatoresti in vacanta daca s-ar putea?

Acasa la mama mea.

Un mesaj pentru cei din Romania?

Sarbatori fericite si un 2021 curajos. Vin timpuri grele! Sa fi-ti pregatiti si curajosi!

Sursa – Glow Magazin.

Citește și