Irving Burgie a murit la vârsta de 95 de ani

0

Compozitorul american Irving Burgie, cunoscut și ca Lord Burgess, care a popularizat muzica insulelor Caraibe și a fost coautor, alături de Harry Belafonte, al hitului calypso „Day-O”, a murit la vârsta de 95 de ani, potrivit Associated Press.

Informația despre decesul lui Burgie, produs vineri, a fost făcută publică sâmbătă, la parada de Ziua Independenței statului Barbados, de premierul Mia Amor Mottley.

„Day-O”, compus în 1952, a devenit extrem de popular, fiind folosit inclusiv pe coloana sonoră a filmului și musicalului de pe Broadway „Beetlejuice”, dar și în reclame.

„Day-O” a fost folosit și ca melodie pentru trezirea astronauților în două misiuni spațiale americane din anii 1990. Mai recent, rapperul Lil’ Wayne a folosit un sample pentru piesa sa „6 Foot 7 Foot”.

Potrivit Songwriters Hall of Fame, piesele lui Burgie au fost vândute în peste 100 de milioane de copii în lumea întreagă. Multe au fost înregistrate de Belafonte, inclusiv opt dintre cele 11 piese de pe albumul său din 1956 „Calypso”, primul care a fost vândut în peste 1 milion de copii în SUA.

Burgie a compus piese și pentru Kingston Trio („The Seine”, „El Matador”, „The Wanderer”), precum și pentru alte grupuri.

Un alt hit al său a fost „Jamaica Farewell”, înregistrat de Belafonte, Jimmy Buffett, Carly Simon și alții. Piese compuse de Burgie au fost interpretate și de Mantovani, Miriam Makeba și Julio Iglesias.

Burgie a mai compus musicalul lansat în 1963 „Ballad for Bimshire”.

Născut în Brooklyn, New York, SUA, Irving Burgie a studiat la prestigioasa Juilliard School of Music, la Universitatea din Arizona și Universitatea din Sudul Californiei. A devenit cântăreț de folk, sub numele de scenă Lord Burgess, și a debutat în cluburile de noapte din New York în 1954.

După anunțul decesului său, Mottley a cerut un moment de reculegere în memoria lui Burgie, care a scris versurile imnului național din Barbados, țara de unde provenea mama sa.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și