O echipă din Malaezia transformă deșeurile de ananas în piese de unică folosință pentru drone

0

Cercetătorii din Malaezia au dezvoltat o metodă de transformare a fibrei găsite în frunzele de ananas aruncate în mod normal pentru a produce un material puternic care poate fi folosit pentru construirea cadrelor pentru aeronavele fără pilot sau dronele.

Proiectul, condus de profesorul Mohamed Thariq Hameed Sultan la Universitatea Putra din Malaezia, a încercat să găsească utilizări durabile pentru deșeurile de ananas generate de fermierii din Hulu Langat, o zonă aflată la aproximativ 65 km (40 mile) de Kuala Lumpur.

„Transformăm frunza de ananas într-o fibră care poate fi utilizată pentru aplicații aerospațiale, inventând practic o dronă”, a declarat el pentru Reuters la un atelier.

Mohamed Thariq a spus că dronele fabricate din materialul bio-compozit au un raport rezistență / greutate mai mare decât cele realizate din fibre sintetice și, de asemenea, erau mai ieftine, mai ușoare și mai ușor de eliminat.

Dacă drona ar fi avariată, cadrul ar putea fi îngropat în pământ și s-ar degrada în termen de două săptămâni, a spus el. Prototipul dronelor a reușit să zboare la o înălțime de aproximativ 1.000 de metri și să rămână în aer timp de aproximativ 20 de minute, a adăugat el.

În cele din urmă, echipa de cercetare speră să creeze o dronă mai mare pentru a găzdui sarcini utile mai mari, inclusiv senzori de imagini, în scopuri agricole și inspecții aeriene.

„Rolul nostru aici este să ajutăm industria, fermierii, să-și crească randamentul și să-și ușureze slujbele mult mai ușor”, a declarat William Robert Alvisse de la Malaezia Unmanned Drones Activist Society, un grup neguvernamental care ajută la proiectarea dronei și consiliază proiectul.

Înainte de lansarea proiectului în 2017, tulpinile de ananas au fost aruncate după perioada de recoltare o dată pe an, dar fermierii speră că proiectul dronelor va încuraja mai multe inovații pentru a găsi utilizări pentru deșeuri și pentru a crește veniturile.

„Odată cu problema sănătății, problema economiei datorată COVID-19, societatea este disperată și nu există nicio alternativă pentru creșterea veniturilor”, a spus fermierul de ananas Irwan Ismail.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și