Oamenii de ştiinţă au conceput bandaje care pot ”simţi” şi trata infecţiile bacteriene

0

O echipă de oameni de ştiinţă din China a conceput bandaje care ”simt” infecţiile bacteriene şi le tratează prin eliberarea substanţelor medicamentoase corespunzătoare, informează miercuri Press Association.

Cercetătorii chinezi susţin că această reuşită poate contribui la ”utilizarea raţională” a antibioticelor şi la prevenirea folosirii acestora în mod necorespunzător sau în exces.

Bacteriile pot dezvolta în timp o rezistenţă naturală la antibiotice, iar utilizarea necorespunzătoare la oameni şi animale accelerează acest proces, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). În prezent, rezistenţa la antibiotice este una dintre cele mai importante ameninţări la nivel mondial, fiind răspunzătoare de circa 700.000 decese în fiecare an, potrivit OMS.

Echipa de cercetători condusă de doctor Xiaogang Qu de la Institutul de Chimie Aplicată din Changchun, care aparţine de Academia de Ştiinţe din China, a dezvoltat un material capabil să îşi modifice culoarea atunci când intră în contact cu bacteriile. Specialiştii au încorporat materialul în bandaje testate ulterior pe răni prezente la şoareci, infectate cu bacterii Escherichia coli (E.coli) sensibile la medicamente, respectiv rezistente la medicamente.

În cazul E.coli sensibilă la medicamente, bandajul şi-a schimbat culoarea din verde în galben şi a eliberat un antibiotic ce a omorât microbii.

În faţa prezenţei bacteriilor rezistente la medicamente, bandajul a devenit roşu după ce a intrat în contact cu o enzimă produsă în mod specific de microbii rezistenţi. Pentru a ţinti aceste bacterii, cercetătorii au expus apoi bandajul la lumină, determinând materialul să elibereze o substanţă care a slăbit rezistenţa bacteriilor la antibiotice.

Cercetătorii au notat că detectarea şi tratarea rapidă a infecţiilor bacteriene ar putea contribui la ameliorarea vindecării pacienţilor, precum şi la limitarea răspândirii microbilor rezistenţi la antibiotice.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific ACS Central Science.

Sursa: News24.ro.

Citește și