Solicitările sunt din ce în ce mai numeroase pentru fertilizarea in vitro

0

Solicitările privind fertilizarea in vitro sunt din ce în ce mai numeroase, iar rata de succes este în creştere, a declarat vineri directorul medical al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Turkes Ablachim.

„Solicitările sunt din ce în ce mai numeroase, dar şi rata de succes pare să fie în creştere. (…) Primăria Capitalei acordă o importanţă deosebită acestei probleme şi ne-am uitat să realizăm, să ajungem să găsim cât mai multe soluţii pentru rezolvarea acesteia. Proiectul ‘O şansă pentru cuplurile infertile’ a debutat în 2018 pentru 1.000 de cupluri bucureştene care îndeplinesc criteriile medicale stabilite de echipa de profesionişti de la Spitalul ‘Panait Sârbu’, Clinica de ginecologie, în care a început povestea fertilizării in vitro. (…) În elaborarea proiectului am încercat să permitem accesul cât mai larg al acestor cupluri şi nu am ţinut cont de tipul de servicii medicale incluse în procedurile din fertilizarea in vitro, de apartenenţa lor la reţeaua de stat sau la cea privată de sănătate. Astfel încât am reuşit, în mai puţin de şase luni, să ocupăm cele 1.000 de locuri şi, în urma solicitărilor deosebit de emoţionante ale asociaţiilor de pacienţi care au atârnat greu în decizia primăriei de a continua acest proiect, s-a născut proiectul tip 2 care acordă şansa de a realiza procedurile FIV pentru 2.000 de cupluri în perioada 2019 – 2020”, a precizat medicul, în cadrul dezbaterii „Împreună pentru o experienţă mai bună a cuplului infertil în timpul tratamentului de reproducere asistată”, organizată de Societatea de Obstetrică şi Ginecologie din România.

Potrivit acesteia, în cadrul proiectului ‘O şansă pentru cuplurile infertile’ s-au născut deja 241 de copii şi 148 de sarcini sunt în evoluţie dintr-un total de 996 de cupluri.

Turkes Ablachim a amintit şi de un alt proiect al Primăriei Capitalei – „Newborn-Oncofertilitate” – care sprijină tinerii diagnosticaţi cu afecţiuni oncologice să aibă un copil.

„Astfel, tot la spitalul partener „Panait Sârbu” aceşti tineri pot să îşi prezerve gratuit fertilitatea înainte de începerea tratamentelor specifice oncologice. (…) Nu ne vom opri nici cu susţinerea campaniilor de informare şi conştientizare a acestei probleme, pe care le realizăm de doi ani consecutiv împreună cu asociaţiile de pacienţi în cadrul ‘Săptămânii europene a fertilităţii’ ”, a mai arătat aceasta.

Sursa: News24.ro.

Citește și