Teama – Adevărata pandemie ce pune stăpânire pe noi

0

De aproximativ o lună, suntem în permenență informați în fel de fel de modalități cu vești tragice despre noul coronavirus. Miile de decese zilnice, închiderea din ce în ce mai multor firme și companii, pierderea locului de muncă reprezintă o situație care ne creează anxietate și o stare permanentă de teamă, atât pentru noi cât și pentru apropiații noștri. Autoritățile, doctorii și voluntarii își dau silința pentru a stopa acest fenomen, pentru a trece cât mai repede și cât mai bine peste situația creată de Covid-19. Virusul de altfel, a început să creeze un alt tip de pandemie, cea a fricii.

Este logic ca atunci când te fugărește un urs gigant să îți fie foarte frică, deoarece creierul tău îți semnalizează așadar că trebuie să o „iei la sănătoasa”. Frica nu este de fiecare dată benefică, având un rol protectiv. Însă atunci când devine cronică, adică atunci când te afli într-o stare permanentă de frică, creierul și organismul tău devin din ce în ce mai afectate și devin hrana bolilor.

Schimbările din organism atunci când ne este frică

Frica intensă, sau anxietatea, afectează nu doar starea mentală, ci și produce unele schimbări în organism. De obicei, când apare teama, rata respirației crește, inima bate din ce în ce mai tare, vasele periferice de sânge devin mai mici, cele din jurul organelor vitale se dilată, iar mușchii sunt pompați cu sânge. De asemenea, hormonii de stres cum ar fi adrenalina și cortizolul sunt eliberați în sânge. La nivel metabolic, nivelul glucozei din sânge crește. În plus, se mărește și cantitatea de calciu, dar și numărul de celule albe din sânge.

În plus, mintea nu se mai poate concentra asupra altor gânduri sau trăiri, iar emoțiile sunt foarte mari și de scurtă durată. Așadar, organismul este gata de a reacționa la pericolul ce îl așteaptă. Dacă starea de teamă trece rapid, organismul își revine la normal. Dar, dacă teama și anxietatea continuă, organismul obosește și începe să cadă pradă stresului emoțional și hormonal.

Frica scade imunitatea

Frica nu reprezintă altceva decât o emoție negativă, o sursă de stres. Așadar, cercetările științifice au arătat faptul că stresul permanent sau pe perioade îndelungate de timp duc la slăbirea sistemului imunitar. De asemenea, reacțiile fiziologice pe care frica le creează în organism, cresc vulnerabilitatea la virusuri și bacterii. De exemplu, mare parte dintre oameni au în corp bacteria care poate duce la pneumonie, însă aceasta este ținută sub control, câtă vreme vibrația corpului nu scade prea tare. Stările de anxietate totuși pot elibera această bacterie.

Așa cum frica cronică cauzează stres care, la rândul lui, surpimă imunitatea, o viață trăită în permanență în frică poate duce la diverse afecțiuni, cum ar fi boli cardiovasculare, gastrointestinale, sau chiar cancer. În plus, frica a fost asociată cu fertilitatea scăzută, depresia, oboseala cronică și cu îmbătrânirea accelerată.

Sursa: clickpentrufemei.ro

Sursa foto: pixabay.com

Sursa – Glow Magazin.

Citește și