Ținute adaptate secolului 21

0

Conform calendarului georgian curent, secolul al XXI-lea a început în prima zi din anul 2001 și se va încheia în ultima zi a anului 2100. În materie de modă, secolul 21 a avut mai mult sau mai puțin aceeași esență, fiind adaptată la trendurile fiecărui an, prin culori sau materialele specifice fiecărui sezon în parte. În paralel, total opus stilului clasic sau tradițional, am putut vedea unele trenduri ieșite din comun, unele chiar ridicole. Chiar dacă este greu de înțeles  sau de ”vizualizat”, unele haine sau accesorii elegante și finuțe pe care le purtăm astăzi, cu siguranță vor fi ridiculizate peste 20-30 de ani.

Fiind practic un produs al societății și al lumii din jurul nostru, moda este atât o chestiune de materialism cât și un fel de a-ți exprima simțul artistic, creativ, deci, are o latură care depinde de industria textilă și o latură creativă care depinde de creatorii de modă sau de noi înșine,  reflectând prin ceea ce purtăm, opinii, idealuri, personalitate, caracter și dorințe.

De exemplu, pentru că în zilele noastre suntem mai ”office” , mai politici în general, sunt la modă cămășile, fustele plisate și accesoriile clasice din argint sau aur cu pietre semiprețioase. În esență, acesta este un stil clasic dar în general, este unul cât se poate de nou pentru această generație. Spre exemplu, denimul  este foarte vechi, datează încă din anul 1917 dar, în acele timpuri, era de neconceput purtarea regulată a blugilor în comparație cu ziua de astăzi dar, oare ce va fi peste câțiva zeci de ani? Vor mai fi purtate aceste minunate pietre semiprețioase, pălăriile sau fustele plisate?

Probabil că da pentru ca una dintre principalele caracteristici ale modei este sustenabilitatea. De-a lungul timpului fustele plisate și bijuteriile cu pietre semiprețioase au devenit un simbol al feminității. Fusta a fost a 2-a piesă vestimentară inventată vreodată (chiar înaintea rochiei). Cea mai veche fustă a fost găsită de arheologi într-o peșteră armeană, și care datează din anul 3000 î. Hr. Pe atunci, fustele erau confecționate din paie legate, aveau scop practic și erau purtate atât de femei, cât și de bărbați. După evul mediu, hainele au devenit un semn distinctiv al statutului social și odată cu debutul modei flamboaiantă, moda femeii victoriene avea să reflecte și idealul de forme feminine prin rochiile lungi cu 5 straturi de material și foarte strânse pe talie și pe piept.

Mai târziu, în anii ’50, ca și opțiune standard, au apărut rochiile și fustele plisate de lungime 3 pe 4 care erau menite să transmită feminitate dar și să contureze corpul menținând în același timp modestia și eleganța. În anii 1960, a apărut prima fustă mini care practic a oferit fiecărei femei sau adolescente, șansa de a fi nonconformistă, de a fi liberă, rebelă chiar. Creatoarea de modă Mary Quant, în magazinul ei de moda din Londra, a ridicat foarte sus tivul unei fuste plisate și astfel a dat naștere unui nou model de fustă total unic, pe care l-a numit ”mini” după modelul mașinii sale, numit mini.

Încă din cele mai vechi timpuri și până în ziua de astăzi, fustele au fost un obiect vestimentar deosebit de important și de aceea, ele au continuat și continuă să fie adaptate la trendurile actuale, prin culori și prin materiale specifice momentului.

Chiar dacă în secolul 21 o fustă a devenit doar o simplă fustă care nu mai denotă neapărat un statut social, ea rămâne un simbol puternic al feminității, la fel ca bijuteriile sau alte accesorii care sunt purtate în mod special de femei.  Având în vedere toate acestea, putem crede ca trendurile modei nu se vor schimba pe parcursul întregului secol ci vor fi adaptate constant în funcție de evoluția societății în general.

Citește și