Un somn mai scurt de cinci ore pe noapte poate dăuna sănătății creierului și poate crește riscul de demență, a constatat un nou studiu. Noile cercetări publicate în revista Aging au descoperit că a nu dormi suficient a dublat atât riscul de Alzheimer, cât și riscul unui deces prematur.
Studiul s-a bazat pe 2.610 persoane cu vârsta peste 65 de ani care au completat chestionare privind somnul ca parte a studiului național privind sănătatea și tendințele îmbătrânirii (NHATS) în 2013 și 2014.
Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital, Boston, au analizat răspunsurile respondenților la întrebări legate de tulburarea și deficiența somnului. Ei au examinat modul în care participanții și-au evaluat vigilența, frecvența somnelor, cât a durat până a adormi, sforăitul și durata și calitatea somnului.
De asemenea, au fost colectate date de până la cinci ani cu privire la rezultatele pacienților, cum ar fi demența și decesul din orice cauză. Acolo unde este necesar, aceste informații au fost obținute de la îngrijitori. În general, experții au descoperit o legătură puternică între problemele de somn și demența în timp.
Cât timp a acordat cineva dormitului a fost, de asemenea, legat de riscul de demență, cei care au dormit frecvent mai mult de 30 de minute se confruntă cu un risc cu 45% mai mare de demență incidentă.
Somnul des, lupta pentru a rămâne alert și calitatea slabă a somnului au fost, de asemenea, legate de un risc mai mare de deces.
Anterior, se credea că problemele de somn la persoanele diagnosticate cu Alzheimer erau pur și simplu un simptom al bolii. Dar sunt tot mai multe dovezi că problemele de somn pot avea un rol de jucat în dezvoltarea afecțiunii. Autorul principal al dr. Rebecca Robbins a declarat: „Descoperirile noastre luminează o legătură între deficiența de somn și riscul de demență”.
El a spus: „Aceste date se adaugă dovezilor că somnul este important pentru sănătatea creierului și evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare privind eficacitatea îmbunătățirii somnului și tratarea tulburărilor de somn cu privire la riscul bolii Alzheimer și la mortalitate”.
Sursa – Glow Magazin.