Vâlcea: Secţia de Neourochirurgie a Spitalului Judeţean a fost dotată cu un aspirator ultrasonic

0

Secţia de Neurochirurgie a Spitalului Judeţean a primit, miercuri, aparatură nouă achiziţionată cu bani de la Consiliul Judeţean, între care şi un aspirator ultrasonic SONOPET, care va reduce la jumătate timpul intervenţiilor chirurgicale.

Potrivit preşedintelui CJ Vâlcea, Constantin Rădulescu, aparatul de ultimă generaţie va fi pus în funcţiune joi, când urmează să aibă loc prima intervenţie cu acest aspirator.

„Începând de astăzi (miercuri n.r.), şi secţia de Neurochirurgie din cadrul Spitalului Judeţean Vâlcea este una modernă, cu aparatură medicală de ultimă generaţie. În urmă cu o lună, am propus colegilor consilieri alocarea banilor pentru achiziţionarea unui aspirator ultrasonic SONOPET. Iată că acest aparat medical a ajuns la Spitalul Judeţean Vâlcea şi mâine va fi pus în funcţiune, la prima intervenţie. Cadrele medicale aveau nevoie de astfel de dispozitive medicale, fiindu-le uşurată semnificativ munca, iar pacienţii spitalului se vor recupera mult mai repede datorită aspiratorului ultrasonic”, a spus preşedintele CJ Vâlcea.

Medicii spitalului s-au arătat foarte mulţumiţi de aparatura primită, mai ales că aveau nevoie de un astfel de aspirator care reduce practic la jumătate timpul intervenţiilor chirurgicale.

„Aparatul era foarte necesar pentru că rolul lui este foarte important în patologia tumorală. Dacă până acum se opera clasic, cu instrumente clasice, cu acest aparat, prin vibraţiile pe care le creează, el aspiră în totalitate ţesutul tumoral, îl pulverizează, cruţând ţesutul cerebral şi inclusiv vasele. Astfel, munca chirurgului este uşurată într-o mare măsură şi, efectiv, în aceste condiţii şi recuperarea pacientului va fi mult mai uşoară pentru că dacă până acum o operaţie putea să dureze la o tumoră mare chiar şi trei-patru ore, acum timpul este scurtat la jumătate”, a spus Cătălin Preoteasa, medic în cadrul secţiei de Neurochirurgie.

Pe lângă aspiratorul ultrasonic, blocul operator al secţiei de Neurochirurgie a mai fost dotat şi cu o masă de operaţie, precum şi cu o lampă modernă.

Sursa: News24.ro.

Citește și