Viktor Lukașenko își înlocuiește tatăl, Alexander Lukașenko, la conducerea Comitetului Olimpic Belarus, după interdicție

0

Belarus l-a numit vineri pe Viktor Lukașenko, fiul președintelui Alexander Lukașenko, să-l înlocuiască pe tatăl său la conducerea Comitetului Național Olimpic al țării lor, după ce amândoi au fost interziși să participe la Jocurile Olimpice.
Alexander Lukashenko, care a ocupat funcția de șef al Comitetului Olimpic Belarus din 1997, a revendicat cel de-al șaselea mandat prezidențial în august anul trecut, într-un vot despre care opoziția spune că a fost trucat și afectat de încălcări.

Bărbatul în vârstă de 66 de ani, care neagă frauda electorală, a fost acuzat că a orchestrat o represiune masivă împotriva protestatarilor care au ieșit în stradă în urma alegerilor contestate de anul trecut, precum și că a vizat sportivi de elită care au susținut în mod deschis opoziția.

Comitetul internațional olimpic (CIO) a declarat în decembrie anul trecut că, conducerea Comitetului olimpic din Belarus nu „a protejat în mod corespunzător sportivii din Belarus de discriminarea politică”.
L-a interzis pe Lukașenko și pe fiul său Viktor, primul vicepreședinte al organismului olimpic național de atunci, să participe la Jocuri și i-a exclus din toate celelalte activități ale CIO.

“CIO va aștepta raportul oficial cu privire la rezultatele alegerilor și le va evalua în timp util”, a declarat CIO pentru Reuters ca răspuns la o cerere de comentariu vineri cu privire la numirea lui Viktor Lukașenko.

Vorbind la o întâlnire a corpului olimpic al Belarusului, Alexander Lukashenko a spus că nu intenționează să rămână la conducerea comitetului pentru încă un mandat și a sugerat ca fiul său Viktor, care este și asistentul său în securitatea națională, să preia conducerea.
„Încă nu voi fi foarte departe de problemele legate de sport”, a declarat agenția de știri Belta pe Alexander Lukashenko.

Alexander Lukashenko este un pasionat de sport și joacă în mod regulat hochei pe gheață cu oficiali din Belarus și, ocazional, cu președintele rus Vladimir Putin.

Luna trecută, Belarusului i s-a luat dreptul de a co-găzdui campionatul mondial de hochei pe gheață din acest an, din cauza preocupărilor legate de siguranță legate de tulburările politice și de pandemia COVID-19 de acolo.

Citeste continuarea aici: Viktor Lukașenko își înlocuiește tatăl, Alexander Lukașenko, la conducerea Comitetului Olimpic Belarus, după interdicție

Citește și