ADR Centru: Iluminatul public din Luduş, modernizat cu fonduri nerambursabile de peste patru milioane de euro

0

Iluminatul public din Luduş va fi modernizat cu fonduri REGIO, printr-un proiect în valoare totală de peste 20 de milioane de lei, oraşul din judeţul Mureş fiind cel de-al treilea din Regiunea Centru, după Gheorgheni şi Cugir, care obţine resurse financiare nerambursabile pentru eficientizarea acestui sistem.

Potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES de către Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, contractul de finanţare a fost semnat, la Alba Iulia, de primarul oraşului Luduş, Cristian Moldovan, şi directorul general al ADR Centru, Simion Creţu.

„Prin realizarea acestei investiţii, urmărim reabilitarea integrală a sistemului de iluminat public stradal, pentru aducerea acestuia la un nivel cantitativ şi calitativ optim, pentru reducerea consumului de curent electric, a cheltuielilor de întreţinere, dar şi pentru a avea un sistem care va deservi populaţia pe o perioadă mai lungă de timp. Vom înlocui aparatele de iluminat existente cu unele performante din punct de vedere optic, asigurând astfel siguranţa şi buna vizibilitate atât pentru toţi conducătorii auto, cât şi pentru cetăţeni”, a afirmat, potrivit sursei citate, primarul Cristian Moldovan.

Acest proiect completează lista proiectelor deja contractate în Luduş, unde sunt investite fonduri REGIO pentru refuncţionalizarea unor spaţii urbane, pentru reabilitarea a peste 150 de apartamente din şase blocuri, dar şi pentru modernizarea unei şcoli şi construcţia unei creşe complet noi. Cu acest din urmă proiect, în Reghin se vor derula investiţii finanţate de Programul REGIO în valoare totală de peste 50 de milioane de lei.

Contractul pentru cererea de finanţare cu titlul „Modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat public” are o valoare totală de peste 20 de milioane de lei, din care peste 18,8 milioane de lei reprezintă fonduri nerambursabile solicitate, adică peste 4 milioane de euro.

Data la care Primăria oraşului Luduş estimează finalizarea proiectului este sfârşitul lunii octombrie 2022.

Investiţia propusă constă în schimbarea corpurilor de iluminat existente cu unele mai eficiente energetic. În aceste condiţii, modernizarea sistemului de iluminat public în oraşul Luduş va duce la eficientizarea sistemului de iluminat stradal, asigurând atât clasa de iluminat corespunzătoare străzilor pe care le deservesc, cât şi diminuarea cheltuielilor de funcţionare, la nivel urban.

Un aspect important al proiectului este că se va optimiza consumul şi se va eficientiza controlul sistemului de iluminat, prin implementarea unui sistem de telegestiune, care să preia şi să îmbunătăţească funcţiunile serviciului. În plus, pe cât posibil, se vor utiliza sursele ecologice de producere a energiei electrice.

Concret, prin acest proiect se vor schimba 2.184 corpuri de iluminat, se vor instala 127 de noi surse de energie regenerabilă pentru iluminatul public şi 127 de noi stâlpi, care vor include şi echipamentele de energie regenerabilă.

Nivelul emisiilor echivalente de CO2 se va reduce la mai puţin de jumătate. De asemenea, în trei ani va scădea şi consumul anual de energie din iluminat public cu mai mult de 50%.

„Am semnat deja cu edilii din Luduş alte patru contracte de finanţare nerambursabilă prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 şi susţinem investiţiile pentru dezvoltarea infrastructurii locale. Abordate în esenţa lor, aceste investiţii sunt dedicate creşterii eficienţei energetice şi utilizarea eficientă a resurselor, fapt pentru care credem că nu numai mediul va fi mai sănătos în acest oraş, dar şi calitatea vieţii se va schimba, ca urmare a folosirii chibzuite a banului public”, a declarat, la rândul său, directorul general al ADR Centru.

Sursa foto: newsbucovina.ro

Sursa: News24.ro.

Citește și