ANI: Declarațiile de avere și interese pot fi completate și transmise online

0

Agenția de Integritate a dezvoltat o procedură, publicată în Monitorul Oficial al României, care oferă posibilitatea persoanelor obligate să declare averea și interesele să completeze declarația online și să o transmită digital, cu ajutorul unui modul care va fi pus la dispoziția deponenților. Modulul se numește e-DAI și e disponibil pe pagina de internet a Agenției de Integritate.

Trecerea la digitalizarea completă a procesului se va efectua în două etape.

În intervalul 1 ianuarie- 31 decembrie 2021, declarațiile de avere și de interese se vor putea transmite alegând una dintre urmatoarele proceduri:

  • Varianta Clasică, prin care declarațiile vor fi trimise Agenției Naționale de Integritate de către persoana responsabilă cu atribuții specifice în ceea ce privește declarațiile de interese și de avere de la nivelul fiecărei entități prevăzute de Legea nr. 176/2010, în copie certificată cu mențiunea ”conform cu originalul”
  • Varianta Digitală, prin care declarațiile vor fi completate electronic, fiind certificate cu semnătura electronică calificată și vor fi predate Autorității de Integrare prin procedura transmiterii la distanță, prin intermediul modulului e-DAI, de pe pagina de internet a Agenției. Dacă deponentul nu deține o semnătură electronică certificată, acesta poate completa și transmite declarațiile prin modulul e-DAI semnate olograf, doar pe parcursul anului 2021.

Începând cu anul 2022, declarațiile de avere și de interese se vor transmite exclusiv prin modulul e-DAI, doar cu semnătura electronică calificată.

Procedura pentru a folosi mecanismul de transmitere la distanță a declarațiilor de avere și interese cu ajutorul modulului e-DAI prevede parcurgerea a cinci pași: alegerea persoanei responsabile; înregistrarea deponenților de către persoana responsabilă; completarea declarațiilor de avere și de interese de către deponenți; validarea declarațiilor de către persoana responsabila și trimiterea către ANI a declarațiilor.

 

Citeste continuarea ANI: Declarațiile de avere și interese pot fi completate și transmise online

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata