ANSVSA a anunțat intensificarea controalelor asupra transportului maritim de animale

0

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu a dispus atât suplimentarea cu medici veterinari a echipelor responsabile, cât și intensificarea controalelor ca urmare a deficiențelor constatate privind transportul maritim de animale.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, controalele vizează verificarea riguroasă a fiecărei etape a procesului de export, începând cu fermele de colectare a animelelor destinate exportului, transportul până la punctul de îmbarcare, certificarea sanitară veterinară, verificarea condițiilor de bunăstare de la nivelul navei și îmbarcarea animalelor.

„Totodată, s-a dispus ca echipe de inspectori de la nivelul Autorității să verifice eficiența controalelor oficiale desfășurate de inspectorii din cadrul DSVSA Constanța, să auditeaze procesul de certificare sanitară veterinară a animalelor destinate exportului și să evalueaze procedurile aplicate, în vederea eficientizării acestora.Celula de criză, constitută la nivelul Autorității primește și monitorizează toate notificările de intenție pentru îmbarcare a animalelor, cu destinație țări terțe, pentru a planifica verificarea transporturilor de către echipele suplimentate de medici veterinari. Această structură monitorizează zilnic starea de sănătate a animalelor salvate, primind date de la medicii veterinari care le supraveghează. Oilor, cazate într-un adăpost care le asigură condiții de bunăstare, le sunt administrate în continuare terapie de susținere și tratamente, acolo unde este cazul”, se notează în comunicat.

În ceea ce privește nava reținută de inspectorii sanitari veterinari în 29 noiembrie, aceasta a primit aprobarea pentru export și a părăsit portul Midia, transmite sursa citată.

„Ca urmare a dotării navei cu numărul corespunzător de jgheaburi de adăpare, a completării cu necesarul de furaje și a clarificării situației unor animale din punct de vedere al trasabilității, navei i s-a permis călătoria către portul de destinație, în data de 1 decembrie. Permisiunea a fost acordată după o inspecție riguroasă a echipelor de medici veterinari cu această responsabilitate, conform noului plan de măsuri stabilit”, transmite ANSVSA.

Sursa foto: gandul.info

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata