Au crescut comenzile din industria prelucrătoare

0

Comenzile noi din industria prelucrătoare, pe total (piaţa internă şi piaţa externă), în termeni nominali, au crescut în octombrie 2019 cu 13% faţă de luna precedentă şi au scăzut cu 0,7% faţă de luna corespunzătoare a anului 2018, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate joi.

În primele zece luni ale anului curent, comenzile noi din industria prelucrătoare au crescut în termeni nominali cu 4,7%, raportat la perioada similară din 2018.

În octombrie 2019, comparativ cu septembrie 2019, comenzile noi din industria prelucrătoare au urcat ca urmare a creşterilor înregistrate în industria bunurilor de capital (+19,7%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11%), industria bunurilor intermediare (+3,6%) şi în industria bunurilor de uz curent (+0,7%).

Raportat la octombrie 2018, comenzile noi din industria prelucrătoare au coborât în luna octombrie 2019 pe fondul scăderilor înregistrate în industria bunurilor intermediare (-2,1%) şi în industria bunurilor de capital (-1,8%). Creşteri au înregistrat industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,1%) şi industria bunurilor de uz curent (+9,7%).

Comenzile noi din industria prelucrătoare, în primele 10 luni ale anului în curs, comparativ cu perioada similară din 2018, au crescut pe ansamblu cu 4,7%, datorită creşterilor înregistrate în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,6%), în industria bunurilor de capital (+5,4%), industria bunurilor de uz curent (+5,4%) şi în industria bunurilor intermediare (+2,5%).

„Comenzile noi din industrie reprezintă valoarea contractelor încheiate în luna de referinţă între un producător şi un client şi privesc livrările de bunuri şi servicii aferente producătorului, indiferent de perioada în care urmează a fi onorate. Nu sunt incluse taxele legate de produse (cum ar fi TVA), rabaturile şi discount-urile, atunci când acestea sunt acordate contractual”, precizează INS.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și