Banca Mondială vede economia globală în creștere cu 4% în 2021

0

Se așteaptă ca economia mondială să se majoreze cu 4% în 2021, după ce a scăzut cu 4,3% în 2020, a declarat marți Banca Mondială, deși a avertizat că odată cu creșterea infecțiilor cu COVID-19 și întârzierile în distribuția vaccinurilor ar putea limita recuperarea la doar 1,6% în acest an.
Prognoza semestrială a Băncii Mondiale a arătat că prăbușirea activității din cauza pandemiei coronavirusului a fost ușor mai puțin severă decât se prognozase anterior, dar recuperarea a fost, de asemenea, mai slabă și încă supusă unui risc considerabil de dezavantaj.

„Perspectivele pe termen scurt rămân extrem de incerte”, a declarat Banca într-un comunicat. „Un scenariu de dezavantaj în care infecțiile continuă să crească și lansarea unui vaccin este întârziat ar putea limita expansiunea globală la 1,6% în 2021”.

Cu un control al pandemiei de succes și un proces de vaccinare mai rapid, creșterea globală ar putea accelera până la aproape 5%, a spus acesta în ultimul său raport privind perspectivele economice globale.

Peste 85 de milioane de oameni au fost infectați cu noul coronavirus și aproape 1,85 milioane au decedat de la identificarea primelor cazuri în China în decembrie 2019.

Se așteaptă ca pandemia să aibă efecte adverse de lungă durată asupra economiei globale, înrăutățind o încetinire care a fost deja proiectată înainte de declanșarea focarului, iar lumea ar putea face față unui „deceniu de dezamăgiri de creștere” dacă nu vor fi puse în aplicare reforme cuprinzătoare.

Contracțiile mai puțin profunde în economiile avansate și o redresare mai robustă în China au contribuit la evitarea unui colaps mai mare al producției globale mondiale, dar întreruperile au fost mai acute în majoritatea celorlalte economii emergente și în curs de dezvoltare, a spus Banca.

Se așteaptă ca produsul intern brut agregat pe piețele emergente și în economiile în curs de dezvoltare – inclusiv China – să crească cu 5% în 2021, după o contracție de 2,6% în 2020.

Economia Chinei era de așteptat să se extindă cu 7,9% în acest an, după ce a crescut cu 2% în 2020, a spus Banca.

Cu excepția Chinei, a piețelor emergente și a economiilor în curs de dezvoltare se prevede o creștere cu 3,4% în 2021, după o scădere de 5% în 2020.
„Comunitatea globală trebuie să acționeze rapid și cu forță pentru a se asigura că ultimul val de datorii nu se termină cu crize de datorie”, se spune în raport, adăugând că reducerile nivelurilor datoriilor ar fi singura modalitate prin care unele țări pot reveni la solvabilitate.

O reapariție a infecțiilor a stagnat o revenire în economiile avansate în al treilea trimestru, producția economică urmând să se extindă cu 3,3% în 2021, în loc de 3,9% așa cum se prognoza inițial, a spus Banca.

Aceasta a prognozat că produsul intern brut al SUA se va extinde cu 3,5% în 2021, după o contracție estimată de 3,6% în 2020. Se aștepta ca zona euro să vadă producția crescută cu 3,6% în acest an, după o scădere de 7,4% în 2020, în timp ce activitatea din Japonia , care a scăzut cu 5,3% în anul care tocmai s-a încheiat, se estimează că va crește cu 2,5%.

Citeste continuarea Banca Mondială vede economia globală în creștere cu 4% în 2021

Citește și