Bucureştiul va atrage investiţii de peste 3,5 miliarde euro în proiecte de anvergură

0

În perioada 2020 – 2023, Bucureştiul va atrage investiţii de peste 3,5 miliarde euro în proiecte de anvergură, cu livrare în această perioadă, conform celei mai recente analize de piaţă realizate de Bucharest Real Estate Club – „The new face of Bucharest”.

În această valoare se includ investiţiile în marile proiecte de regenerare urbană, care readuc în circuitul public foste platforme industriale abandonate în zone centrale ale oraşului, în noile clădiri de birouri, adaptate din punct de vedere al tehnologiilor smart folosite noilor condiţii de igienă şi sănătate, în ansambluri rezidenţiale moderne, care definesc noi standarde de locuire în Bucureşti, în noi scheme de retail şi huburi logistice din proximitatea Bucureştiului, precum şi în proiecte de infrastructură.

În contextul de dezvoltare şi în conformitatea unui comunicat al Bucharest Real Estate Club, Capitala României devine un hub de tehnologie şi inovaţie, aşa cum indică şi clasamentul realizat de Financial Times ce o plasează pe locul 7 în Top 25 „Tech Cities of the Future 2020/2021”. Totodată, în contextul pandemiei Covid-19 şi al accelerării proceselor de digitalizare, este de aşteptat ca principalele firme de software şi soluţii digitale să continue să îşi accelereze dezvoltarea.

Din datele analizei Bucharest Real Estate Club se precizează că dezvoltatori locali, precum şi fonduri de investiţii internaţionale derulează investiţii de 1,6 miliarde euro în proiecte moderne, ce schimbă complet înfăţişarea Bucureştiului.

Noile proiecte de regenerare urbană, de pe fostele platforme industriale creează noi zone de interes, cu funcţiuni mixte (birouri, locuinţe, retail) şi multiple facilităţi (spaţii verzi, zone pentru practicarea sportului în aer liber şi locuri de joacă), oferind totodată posibilitatea de a lucra în apropierea locuinţei. Astfel de dezvoltări analizate de companie sunt One Floreasca City, One Cotroceni Park, Timpuri Noi Square – Vastint, Fosta Fabrică – Hanner sau complexul Estoria. Pe piaţa de birouri, unele proiecte au fost reconvertite în spaţii rezidenţiale, dar investiţiile nu au fost stopate.

Astfel, cele mai importante hub-uri cu noi proiecte finalizate în 2020 sau în construcţie/dezvoltare 2021-2023 sunt zona de centru-vest (One Cotroceni Park, Campus – Skanska, The Light), centru sud (Timpuri Noi Square – Vastint, U Center – Forte Partners), Barbu Văcărescu (Globalworth Square şi Equilibrium – Skanska), Pipera (Globalworth Campus), Expoziţiei (J8 Office Park – Portland Trust şi @Expo – Atenor) sau Băneasa cu proiectul Miro – Speedwell. Zona ultra-centrală este şi ea pe radarul investitorilor, unele dintre cele mai importante proiecte de aici fiind One Tower – One United Properties sau Ţiriac Tower – Ţiriac Imobiliare.

În acest sens, dezvoltatorii investesc în proprietăţi existente, pregătindu-le pentru cerinţele din ce în ce mai sofisticate ale chiriaşilor/cumpărătorilor: Bucharest Business Park (CA IMMO), myhive (Immofinaz) sau One North Gate (One United Properties) fiind doar câteva exemple.

În condiţiile startului campaniei globale de vaccinare, specialiştii din piaţă estimează ca majoritatea companiilor vor opta pentru o componentă de cel puţin 3 zile pe săptămână de lucru de la birou, lăsând flexibilitate anumitor segmente de angajaţi să continue să lucreze de acasă.

Sursa: News24.ro.

Citește și