Ce afecțiuni poate trăda durerea de ficat. Ce spun specialiștii

0

Da, ficatul chiar poate să doară! De această dată, un specialist ne va lămuri referitor la ce reprezintă această durere, aparent eronată, dar reală. Prof. Yaman Tokat, chirurgul de origine turcă cu o experiență medicală de mai bine de 40 de ani, a primit titlul de „numărul 1 în lume la transplant și chirurgie hepatică”, realizând mii de asemenea intervenții și fiind cel care a introdus transplantul hepatic în Turcia, transformându-l într-o operație de-a dreptul obișnuită, cu 95% rată de succes. Profesorul Tokat vizitează românia destul de des și oferă consultanță medicală și așadar, ne-a dat diverse informații importante despre diagnosticarea și tratamentul bolilor hepatice.

Se spune de multă vreme că de fapt, ficatul nu doare. În plus, mai există și acea vorbă potrivit căreia, ficatul se regenerează. Obișnuim să spunem asta atunci când facem un exces alimentar. Cel mai potrivit om în acest domeniu, Prf. Yaman Tokat ne-a dezvăluit care este de fapt adevărul din spatele mitului.

Însă, înainte de toate, cât de răspândită este această boală a ficatului în România dar și la nivel global?

„Bolile de ficat sunt din ce în ce mai numeroase în întreaga lume. Înainte, cancerul hepatic era pe locul 7 în cele mai agresive și des întâlnite forme de cancer. Acum doi ani a ajuns pe locul 5, iar anul acesta e pe locul 3. În fiecare an, 1 milion de oameni mor de cancer hepatic. Și tot fiecare an, foarte mulți oameni sunt diagnosticați cu această boală. Cei cu ficat gras, care duc o viață sedentară și nu au o dietă sănătoasă, se expun unui pericol foarte mare. În România văd foarte mulți pacienți cu hepatocarcinom, cancer al ficatului, cât și colangiocarcinom, cancer al ductelor biliare. Cred că românii, cât și toți oamenii din lume, devin din ce în ce mai grași. Astfel apare ficatul gras. Iar ficatul gras duce la stenoză și de la stenoză se ajunge la cancer. Problema este că oamenii merg foarte târziu la spital. Chiar și când aveți mici dureri sau simptome care pot părea nesemnificative, e bine să consultați un medic”, a declarat Prof. Tokat.

Ficatul poate să doară!

De asemenea, se mai întâmplă ca la un moment dat, oamenii să își efectueze analizeze anuale de rutină, iar abia atunci să observe că se confruntă cu o boală avansată a ficatului. Această situație este destul de renumită, iar medicul chirurg ne lămurește de ce:

„Tumorile hepatice sunt alcătuite din celule hepatice și se comportă în primă fază exact ca și ficatul. De aceea, oamenii nu-și dau seama că au o boală gravă la ficat decât atunci când e prea târziu, când cancerul a ajuns la un stadiu avansat. Orice durere în partea dreaptă a abdomenului superior este un motiv să vă adresați medicului, dacă suferiți de diabet sau dacă sunteți peste greutatea normală, ori dacă în trecut ați suferit de obezitate și dacă aveți în familie persoane care suferă de boli hepatice, obligatoriu trebuie să vă monitorizați sănătatea ficatului anual”.

Când ne doare ficatul

Așa cum am descoperit, ficatul doare, însă de fiecare dată când simțiți orice formă de disconfort, este recomandat să apelați la un consult de specialitate, în special unul imagistic.

„Ficatul doare când capsula ficatului este sub presiune. El nu doare în mod obișnuit, ci doar atunci când se mărește. Iar acesta e semnul unei boli sau a unei tumori”, susține medicul turc.

Profesorul roagă toate persoanele care cred că ar avea o problemă hepatică să nu se bazeze doar pe analizele obișnuite de laborator, ci la teste imagistice: ecografie, computer tomograf sau RMN.

Care sunt simptomele suferinței hepatice

  • oboseală;
  • paloare sau culoare galbenă a pielii și a ochilor (icter);
  • ascită;
  • encefalopatie;
  • schimbări majore și bruște de comportament – vorbit mai lent, mișcări lente și nesigure;
  • modificarea programului de somn.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și