Ce stim despre hemoleucograma si despre intoleranta la lactoza

0

Oamenii moderni acorda o atentie tot mai mare analizelor medicale, dar si anumitor probleme ce ne pot pune in pericol. Adesea auzim despre faptul ca trebuie sa facem o hemoleucograma completa sau ca unele persoane au intoleranta la lactoza. Dar sa le luam la rand.

Ce este hemoleucograma?

Este un test care evalueaza celulele care circula in sange. Sangele contine trei tipuri de celule suspendate intr-un fluid numit plasma: globulele albe din sange, globulele rosii si trombocitele. Aceste celule sunt produse si crescute in principal in maduva osoasa si, in circumstante normale, sunt eliberate in fluxul sanguin atunci cand este nevoie. Hemoleucograma este de obicei efectuata folosind instrumente automate care masoara diversi parametri, inclusiv numarul de celule care sunt prezente in proba de sange a persoanei asistate. Rezultatele numarului acestor elemente din sange pot furniza informatii nu numai cu privire la numarul diferitelor tipuri de celule, ci si o indicatie a caracteristicilor calitative si functionale ale celulelor. Anomalii semnificative ale uneia sau mai multor populatii de celule sanguine pot indica prezenta uneia sau a mai multor patologii. Alte teste sunt de obicei efectuate pentru a ajuta la determinarea cauzei rezultatelor anormale. Adesea, acest lucru necesita o examinare vizuala a unei mostree de sange la un microscop. Tehnicianul de laborator experimentat poate evalua aspectul si caracteristicile morfologice calitative a celulelor sanguine (cum ar fi dimensiunea, forma si culoarea) si poate detecta orice anomalii prezente. Informatiile suplimentare utile din punct de vedere clinic detectate in urma observatiei microscopice sunt prezentate in raport ca fiind in mod normal note pentru medic, astfel incat acesta sa aiba indicatii suplimentare despre cauza rezultatului anormal al numarului de sange.

Ce este intoleranta la lactoza?

Sa incepem precizand ca, contrar a ceea ce s-ar putea crede, tulburarea numita in mod obisnuit „alergie” la lactoza… nu este o alergie! Este o intoleranta alimentara cauzata de digestia proasta a acestui dizaharid continut de lapte. Singura forma alergica care poate aparea in urma aportului de lapte si derivati nu are nicio legatura cu lactoza, deoarece se refera la proteinele acestor alimente. In aceasta privinta, ar fi de asemenea potrivit sa facem o distinctie intre diferitele forme alergice, cele fata de proteinele din laptele de vaca, laptele matern etc. Intoleranta la lactoza si alergia la proteinele din lapte sunt subiecte foarte vaste si dificil de rezumat in cateva randuri, prin urmare, vom incerca sa ne concentram doar pe cateva concepte de baza ale intelegerii de baza.

Intoleranta la lactoza este o afectiune care apare dupa administrarea lactozei (un carbohidrat dizaharid continut in lapte si produse lactate). Doar la persoanele care nu poseda o cantitate suficienta de lactaza apare aceasta intoleranta. Lactaza este o enzima specifica celulelor intestinale responsabile de impartirea lactozei in glucoza + galactoza. Lactoza nedigerata de lactaza devine un substrat de fermentatie a florei bacteriene intestinale din intestinul gros, cu productia aferenta de: dioxid de carbon (CO2), ioni de hidrogen (H2), metan (CH4) si acizi organici. Aceasta afectiune determina o crestere anormala a motilitatii intestinale si declanseaza o simptomatologie de umflare, flatulenta si, de multe ori, diaree spumoasa. Intoleranta la lactoza este mai putin comuna in tarile din Europa de Nord, in timp ce apare mai frecvent in Asia, Africa si America de Sud, tari in care se consuma putin lapte si instrumente derivate. Patologia poate fi diagnosticata datorita unui examen special. Este o analiza a gazelor expirate dupa ce a fost luata o anumita cantitate de lactoza. In ceea ce priveste diagnosticul, reamintim ca intoleranta la lactoza este o tulburare care se manifesta cu o variabilitate extrema. Poate fi prezenta si simptomatica, dar si prezenta si asimptomatica si pot exista chiar si cazuri de simptomatologie puternica, dar cu rezultate negative la examinare.

Pentru informatii clare, cereti oricand medicului sau clinicilor abilitate informatii suplimentare!

Sursa: News24.ro.

Citește și