Dezvoltatorii vaccinului Sputnik V din Rusia pun la îndoială neutralitatea autorităților de reglementare din UE, vor să primească scuze

0

Dezvoltatorii vaccinului rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 au pus la îndoială marți neutralitatea Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) după ce un oficial EMA a cerut membrilor UE să se abțină de la aprobarea vaccinului rus, pentru moment.
Christa Wirthumer-Hoche, șeful consiliului de administrație al EMA, a declarat într-un talk show la radiodifuzorul austriac ORF pe 7 martie că a sfătuit țările din Uniunea Europeană să nu acorde Sputnik V o autorizație națională de urgență în timp ce EMA încă revizuia siguranța și eficacitatea vaccinului rus.

„Cerem scuze publice de la Christa Wirthumer-Hoche a EMA pentru comentariile sale negative asupra statelor UE care aprobă direct Sputnik V”, au scris dezvoltatorii de vaccinuri pe contul oficial de Twitter Sputnik V.

„Comentariile ei ridică întrebări serioase cu privire la posibile interferențe politice în revizuirea în curs a EMA”, au spus ei.
Dezvoltatorii au adăugat că vaccinul a fost deja aprobat de 46 de țări.

„După amânarea revizuirii Sputnik V pentru luni, EMA nu are dreptul să submineze credibilitatea altor 46 de autorități de reglementare care au analizat toate datele necesare”, au spus dezvoltatorii Sputnik V.

Sputnik V a fost deja aprobat sau este evaluat pentru aprobare în trei state membre ale UE – Ungaria, Slovacia și Republica Cehă. Oficialii UE au declarat că Bruxelles-ul ar putea începe negocierile cu un producător de vaccinuri dacă cel puțin patru țări membre o solicită.
Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran al RDIF al Rusiei, care comercializează Sputnik V în străinătate, a declarat duminică televiziunii italiene că colaborează cu compania farmaceutică Adienne pentru a produce vaccinul în Italia.

Camera de comerț italo-rusă a declarat ulterior că există planuri de producție care să înceapă în Italia în iunie și că acordul a pregătit calea creării primei unități de producție Sputnik V din Europa.

EMA, la începutul acestei luni, a declarat că va revizui datele din studiile în curs de desfășurare a vaccinului până când vor exista suficiente dovezi pentru o cerere oficială de autorizare de introducere pe piață.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și