Economia Regatului Unit nu se va recupera de la COVID până la sfârșitul anului 2022

0

Este puțin probabil ca economia Marii Britanii să revină la dimensiunea sa pre-COVID până la sfârșitul anului 2022, iar șomajul pare să crească brusc în prima jumătate a anului viitor, a avertizat joi Confederația Industriei Britanice.

CBI a estimat că economia Marii Britanii se va micșora cu un record de 11,1% anul acesta ca urmare a coronavirusului, înainte de a crește cu 6,0% anul viitor și cu 5,2% în cursul anului 2022. Șomajul va crește la 2,51 milioane de persoane, sau 7,3% din forța de muncă, în al doilea trimestru al anului viitor, după încheierea unui program guvernamental.

„Trebuie pur și simplu să găsim noi modalități de a determina companiile să investească la începutul anului 2021, dacă dorim să avansăm rapid recuperarea”, a declarat Tony Danker, noul director general al CBI.

Previziunile de creștere ale CBI sunt în linie mare cu cele de la Biroul pentru responsabilitate bugetară al guvernului luna trecută, care a prezis, de asemenea, o redresare lentă, deoarece Marea Britanie se confruntă cu provocări suplimentare atunci când o tranziție post-Brexit se încheie pe 1 ianuarie.

CBI a spus că, chiar dacă prim-ministrul Boris Johnson este de acord cu un acord comercial cu UE pentru a evita tarifele, guvernul ar trebui să lucreze pentru a oferi îndrumări clare întreprinderilor și pentru a se asigura că aranjamentele la frontieră se desfășoară fără probleme și că există o flexibilitate temporară a problemelor precum normele UE privind datele.

„Guvernul trebuie să demonstreze aceeași agilitate și alocare a resurselor ca și în cazul COVID”, a spus Danker. Un eșec în a ajunge la un acord comercial ar lăsa economia cu 1% mai mică la sfârșitul a doi ani, chiar dacă guvernul ar oferi un anumit sprijin pentru a atenua lovitura și ar provoca daune suplimentare pe termen lung, a estimat CBI.

Pentru a stimula creșterea, guvernul ar trebui să subvenționeze temporar investițiile întreprinderilor în tehnologia de creștere a productivității și să reducă impozitele pe proprietatea afacerilor, a spus Danker, descriind cererea acumulată drept un „arc spiralat”.

Citeste continuarea Economia Regatului Unit nu se va recupera de la COVID până la sfârșitul anului 2022

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata