Economisești în perioada coronacrizei? 5 idei pentru a-ți spori economiile

0

E greu să economisești într-o perioadă nesigură, în care veniturile scad și prețurile sunt în creștere. Dacă însă reușești să o faci, ai o plasă de siguranță pentru mai târziu. În plus, în perioadele de recesiune prețul anumitor servicii și produse pot scădea, iar tu poți beneficia de acest aspect.

Cei care au reușit să economisească în perioada de după criza imobiliară din 2008, de exemplu, au beneficiat de prețuri foarte bune la apartamente în anii următori. Chiar dacă nu există o garanție în acest sens, economia este ciclică și istoria se poate repeta. De ce să nu profiți de acest aspect? Iată câteva idei care sperăm să te ajute în perioada următoare.

  • Păstrează mereu un fond de siguranță, ușor accesibil

Chiar dacă veniturile tale nu îți permit să economisești pentru un avans mai mare la apartament de exemplu, e bine să ai niște bani puși deoparte, mai ales în perioadele nesigure. Un fond de siguranță este necesar oricui și te va scuti de o mulțime de griji pe mai târziu.

Îți va suplini venitul în cazul în care rămâi fără job. Sau te va ajuta să acoperi o cheltuială importantă fără a apela la credite.

Poți păstra acești bani într-un cont curent sau într-un cont de economii, de exemplu, pentru a-i putea accesa imediat ce ai nevoie de ei.

  • Lei sau valută? În ce monedă îți păstrezi economiile?

E o întrebare la care poți răspunde doar tu, în funcție de propria situație. În ce bani vei cheltui sumele economisite? Care sunt dobânzile practicate de banca unde economisești în lei și în valuta pentru care optezi? Care este nivelul inflației raportată la aceste dobânzi?

Nu în ultimul rând, ia în considerare și o soluție de mijloc – aceea de a economisi în mai multe valute. În acest fel, ești acoperit dacă una scade în raport cu celelalte.

  • Ce variante de economii și investiții ai?

Depozitele bancare și conturile de economii sunt garantate de stat, dar oferă dobânzi relativ mici… Alte tipuri de investiții, așa cum sunt obligațiunile, fondurile mutuale sau acțiunile companiilor listate la bursă pot avea un randament mai bun, care însă vine cu un grad mai mare de risc.

Din nou, fiecare decizie de investiție trebuie luată în funcție de situația personală. Sunt însă câteva reguli pe care le poți urma. Iată două dintre cele mai cunoscute: investește doar în instrumente pe care le cunoști și nu face investiții riscante cu bani de care depinzi pentru a supraviețui și nici cu bani împrumutați.

  • Alege depozite cu o dobândă cât mai bună

Cele mai sigure instrumente de economisire rămân depozitele bancare și conturile de economii. Interesează-te și de rata dobânzii! Uneori, chiar și la aceeași bancă poți găsi oferte interesante pentru un anumit tip de depozit. Conturile de economii sunt alternative ce merită luate în considerare, având avantajul de a permite retragerea banilor oricând, cu păstrarea integrală a dobânzii pe perioada respectivă.

  • Fondurile de investiții: o alternativă ce te poate ajuta să îți sporești economiile

Fondurile de investiții sau mutuale îți pot aduce un câștig mai bun decât produsele de economisire. În funcție de gradul de risc pe care ești dispus să ți-l asumi, poți alege un fond mutual ce investește preponderent în obligațiuni (cu posibilitate de câștig moderată și riscuri mai mici) sau în acțiuni (mai riscante, dar care îți oferă și posibilități mai mari de câștig în perioadele bune).

Dacă ești începător, o idee bună este să mergi pe fondurile mutuale ce investesc preponderent în obligațiuni și titluri de stat. Recomandat este și să înțelegi cât mai bine acest tip de investiție înainte de a depune primii bani. O strategie de care te poți interesa și pe care specialiștii o recomandă mai ales celor care sunt la început sau nu au timp să își urmărească investițiile este dollar cost averaging.

Aceasta presupune investițiile constante, lună de lună de exemplu, cu sume relativ mici. În acest fel, eventualele fluctuații ale prețului nu te vor afecta. Metoda este ideală dacă investești pe termen mediu și lung. Această metodă poate fi aplicată pentru mai multe tipuri de investiții, inclusiv cele în fonduri mutuale.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și