Elliott Management investește în micul explorator petrolier din Guyana

0

Fondul de hedging activist Elliott Management Corp a investit cel puțin 30 de milioane de dolari în Cataleya Energy, o mică firmă axată pe explorarea petrolului în Guyana, cel mai nou punct fierbinte din lume din domeniul petrolului și gazelor, au spus două persoane familiare cu această chestiune.

Acordul reflectă interesul în creștere pentru Guyana, o mică țară sud-americană de 750.000, ale cărei descoperiri petroliere urmează să transforme o economie dependentă de agricultură și minerit.

În urmă cu cinci ani, un consorțiu condus de Exxon Mobil Corp a dat de petrol în largul coastei Guyanei în blocul Stabroek de 6,6 milioane de acri (26,800 kilometri pătrați), care s-a arătat că deține mai mult de 8 miliarde de barili de petrol și gaze recuperabile.

Cataleya, fondată de oameni de afaceri canadieni și guyanezi cu experiență în exploatarea aurului, deține o participație de 25% la blocul Kaieteur, o zonă de 3,3 milioane de acri adiacentă la Stabroek.

Exxon deține o participație de 35% la Kaieteur și este operatorul blocului. Elliott a refuzat să comenteze. Mike Cawood, director executiv și cofondator al Cataleya înregistrată în Canada, a refuzat să comenteze investiția Elliott, însă a declarat că acționarii săi provin din Guyana, Caraibe, Statele Unite, Canada și Israel.

„Avem o gamă largă de investitori”, a spus el.

Compania va dezvălui detalii despre proprietatea sa efectivă la sfârșitul acestui an pentru următorul raport al Guyanei către Extractive Industries Transparency Initiative, un organism multinațional de stabilire a standardelor, a spus el.

Guvernul Guyanei nu a organizat recent runde de licențiere pentru noi suprafețe. Acordul Elliott arată cum companiile care dețin participații la blocuri existente pot oferi investitorilor un mijloc de a se expune la evoluțiile viitoare.

Investiția pune Elliott, condus de miliardarul Paul Singer, într-un consorțiu cu producătorul american Hess Corp, care deține o participație de 15% la Kaieteur.

Elliott, acționar la Hess, a presat schimbări la Hess în 2013 și a rămas critic aici pentru conducerea companiei de ani de zile. Elliott este bine-cunoscut în America Latină pentru utilizarea litigiilor sale pentru a pune în aplicare creanțele asupra obligațiunilor peruviene și argentiniene inadmisibile. Elliott a participat și la companiile energetice QEP Resources Inc, Marathon Petroleum Corp și Noble Energy.

Capitalul privat este, de asemenea, printre strategiile sale de investiții, a spus compania pe site-ul său. Cataleya a fost sfătuită cu privire la afacere de către banca de investiții boutique Hannam & Partners, potrivit unuia dintre oameni.

Investiția s-a confruntat cu un eșec în această lună, când Exxon a dezvăluit prima sa sondă de explorare în Kaieteur, cunoscută sub numele de Tanager-1, care a realizat petrol mai puțin profitabil și că fântâna nu era viabilă din punct de vedere financiar. Exxon a spus că încă „evaluează potențialul de explorare” din bloc.

Citeste continuarea Elliott Management investește în micul explorator petrolier din Guyana

Citește și