Exporturile robuste ajută Germania să evite contracția economică în al patrulea trimestru

0

Exporturile robuste au ajutat Germania să obțină o creștere de 0,1% în ultimul trimestru al anului trecut, evitând contracția, în ciuda unui al doilea val al noului coronavirus care a stopat consumul în cea mai mare economie din Europa, a declarat Biroul Federal de Statistică.

Exporturile și fabricarea de bunuri au sprijinit economia, în timp ce un blocaj reînnoit la sfârșitul anului trecut a afectat consumul privat, a declarat vineri Biroul. Un sondaj Reuters a indicat o creștere de 0,0% în al patrulea trimestru.

În al treilea trimestru, economia a crescut cu 8,5%.

„În al patrulea trimestru, această recuperare a fost încetinită de al doilea val de coronavirus și blocarea reînnoită de la sfârșitul anului”, a declarat Biroul de Statistică.

„Acest lucru a afectat în special consumul privat, în timp ce exporturile de bunuri și investițiile în construcții au susținut economia.”

Guvernul german și-a redus miercuri previziunile de creștere pentru cea mai mare economie din Europa la 3% anul acesta, o revizuire bruscă față de estimarea de 4,4% din toamna anului trecut, cauzată de un al doilea blocaj al coronavirusului.

Prezentând prognoza revizuită, ministrul economiei, Peter Altmaier, a declarat că se așteaptă ca creșterea să continue în 2022 și ca economia să-și recapete nivelul de dinaintea crizei în a doua jumătate a anului viitor.

Germania a suferit anul trecut cea de-a doua cea mai mare scufundare economică din istoria postbelică.

Cancelarul Angela Merkel și liderii de stat au convenit săptămâna trecută să prelungească ultimul blocaj până la jumătatea lunii februarie, deoarece Germania, cândva un model de luptă împotriva pandemiei, se luptă cu un al doilea val și înregistrează zilnic decese din cauza COVID-19.

Economia a scăzut cu un procent mai mic decât era de așteptat anul trecut. Acest lucru a fost depășit în perioada postbelică doar de recordul de -5,7% din 2009, în timpul crizei financiare.

Un sondaj publicat luni a arătat că moralul afacerilor germane a scăzut la minimul de șase luni în ianuarie, în timp ce al doilea val al COVID-19 a oprit o redresare economică.

Citeste continuarea Exporturile robuste ajută Germania să evite contracția economică în al patrulea trimestru

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata