Fabrica britanică PMI atinge maximul de trei ani în decembrie

0

Un indicator de creștere atent monitorizat al activității de producție britanice a crescut la cel mai înalt nivel din ultimii trei ani luna trecută, în timp ce fabricile s-au grăbit să finalizeze lucrările înainte de sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit, pe 31 decembrie.

Indicele managerilor de achiziții (PMI) de fabricație IHS Markit / CIPS a crescut la 57,5 ​​față de 55,6 noiembrie, cel mai mare din noiembrie 2017 și ușor peste o estimare inițială rapidă de 57,3. Cele mai recente date oficiale, pentru luna octombrie, au arătat că producția din fabrică a fost cu 7,1% mai mică decât cu un an mai devreme, în mare parte datorită cererii reduse în industriile orientate către consumatori ca urmare a opririlor COVID-19.

Directorul IHS Markit, Rob Dobson, a spus că nu crede că, creșterea activității din decembrie va dura.

„Clienții, în special cei cu sediul în UE, au adus achiziții în avans, sporind temporar vânzările. Se pare că această creștere se va inversa în primele luni ale anului 2021, ceea ce va duce la un început de an slab ”, a spus el.

Primul ministru Boris Johnson a ajuns la un acord de unsprezece ore cu Uniunea Europeană pe 24 decembrie, evitând tarifele la comerțul cu mărfuri cu UE.

Cu toate acestea, comerțul dintre cele două zone economice se va confrunta în continuare cu acte suplimentare semnificative de la 1 ianuarie. Sondajul a arătat producătorilor stocate materiale la cea mai rapidă rată din martie 2019 – când au existat și temeri de întrerupere a comerțului cu UE – și că termenele de livrare au fost cele mai lente de la blocajul inițială din aprilie și mai.

Pe tot parcursul lunii decembrie au existat întârzieri în porturile britanice, care au culminat cu un blocaj îndelungat la Dover chiar înainte de Crăciun, după ce Franța a închis frontiera, după identificarea în Marea Britanie a unei noi variante mai infecțioase a coronavirusului.

Sondajul IHS Markit a avut loc între 4 decembrie și 18 decembrie, înainte de acțiunea franceză.

Citeste continuarea Fabrica britanică PMI atinge maximul de trei ani în decembrie

Citește și