Hunedoara: Primăria Deva continuă demersurile pentru preluarea termocentralei Mintia

0

Primăria Deva continuă demersurile pentru preluarea în subordine a termocentralei Mintia, săptămâna viitoare fiind programată o întâlnire pe această temă la Guvern, a anunţat joi primarul municipiului Deva, Florin Oancea, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la punerea în funcţiune a acestui producător de energie electrică.

„În prezent, termocentrala Mintia traversează o perioadă de incertitudine, dar mesajul meu a fost unul de speranţă într-un viitor mai bun. Şi lucrăm împreună cu conducerea termocentralei, cu liderii de sindicat, cu Guvernul României, pentru ca acest viitor să devină realitate. Marţi, 10 decembrie, voi fi, împreună cu reprezentanţii termocentralei, la Guvern, pentru a prezenta planul nostru de redresare a termocentralei Mintia şi preluarea ei de către Primăria Deva”, a menţionat Oancea.

El s-a arătat încrezător că termocentrala poate deveni un agent economic viabil, mai ales că de energia termică produsă acolo beneficiază peste 4.000 de locuinţe din Deva, spitalul judeţean, mai multe instituţii publice şi aproximativ 300 de agenţi economici din oraş.

Termocentrala Mintia a fost pusă în funcţiune la finele lunii noiembrie 1969 iar la acea vreme a fost numită „Steaua de pe Mureş”.

Din anul 1984, municipiul Deva beneficiază de încălzirea locuinţelor în sistem centralizat, datorită agentului termic furnizat de termocentrală.

În prezent, termocentrala este parte a Complexului Energetic Hunedoara, unitate economică în procedură de insolvenţă.

Pe de altă parte, Parlamentul a aprobat Ordonanţa 60, care prevede divizarea CEH şi formarea a două entităţi economice distincte: Complexul Energetic Valea Jiului, cu termocentrala Paroşeni şi patru mine de cărbune şi Termocentrala Mintia. Aceasta din urmă poate fi preluată de o unitate administrativ-teritorială, fără să se specifice explicit faptul că ar putea fi Consiliul Judeţean Hunedoara, aşa cum s-a ştiut până acum, sau o altă primărie, în cazul de faţă cea din Deva.

În cadrul termocentralei Mintia lucrează aproximativ 800 de angajaţi din Deva.

Sursa foto: jurnalul.antena3.ro

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și