În anul 2021 în judeţul Vrancea, se va investi peste 120 de milioane de euro pentru irigaţii şi amenajări funciare în judeţ

0

Ştefan Conctantin directorul general al Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţîri Funciare (ANIF), a anunţat că  judeţul Vrancea va beneficia, în anul 2021, de investiţii în valoare de peste 120 de milioane de euro pentru lucrări de irigaţii, amenajări de drenare şi desecare şi pentru combatere a eroziunilor solului, a anunţat miercuri, la Focşani.

„Pentru judeţul Vrancea, în această toamnă, în pregătirea programului anual de întreţinere şi reparaţii, toate filialele au primit dispoziţia să-şi analizeze amenajările şi, fără oprelişte de buget, i-am rugat să-mi prezinte necesităţile. În acest sens, noi am elaborat notele conceptuale, caietele de sarcini pentru acţiunile imediat următoare. Nu avem cum să aşteptăm ca proiectul acesta major să fie întocmite. Noi trebuie să facem întreţinerea şi reparaţia amenajărilor existente. (…) La irigaţii, toate cele nouă amenajări din judeţ vor fi modernizate. Modernizarea nu înseamnă o reparaţie, ci amenajarea în complexul ei, de la priza de apă până la ultimul fermier care trebuie deservit de aceste canale de irigaţii. Valoarea estimată a lucrărilor care se preconizează este de 46 milioane de euro. (…) Din cele opt amenajări de desecare şi drenaj existente, se va asigura eliminarea excesului de umiditate pe o suprafaţă de 50.000 de hectare. În cadrul acestor amenajări se vor reabilita 899 km de canale, 564 de construcţii hidrotehnice pe care le avem pe canalele respective şi 1.300 de km de drenuri. Valoarea estimată a lucrărilor este de circa 27,6 milioane de euro. În cadrul amenajărilor de combatere a eroziunilor solului, în Vrancea avem 20 de amenajări, cu un grad de periculozitate şi agresivitate asupra terenului de categoria I. Vom reabilita 318 km de canale, 50 de km de debuşee, 3.000 de bucăţi căderi, baraje, podeţe, praguri şi 23 de km de văi şi ravene. Valoarea estimată a lucrărilor va fi de 47,7 milioane de euro. Acesta este ambiţiosul program pe care noi ni-l propunem”, a declarat Ştefan Constantin.

Constantin a menţionat că, pentru modernizarea sistemelor de irigaţii va fi folosită o tehnologie avansată, nemaifiind utilizate pompele din dotarea staţiilor de pompare, ci doar pompe de ultimă generaţie. De asemenea, infrastructura va fi supravegheată şi înţesată cu senzori pentru a măsura umiditatea pe care o are solul şi a putea comanda alimentarea canalelor de irigaţii, la nevoie.

Anul acesta, în Vrancea au fost irigate efectiv circa 1.800 de hectare de terenuri agricole, iar infrastructura pentru irigaţii este „într-un stadiu destul de mare de degradare”, precizează Ştefan Constantin.

„În 2020, în judeţul Vrancea a fost o solicitare de apă pentru irigaţii pentru o suprafaţă de 4.800 ha. Irigate efectiv au fost în jur de 1.800 de ha. Motivele pentru care nu s-a irigat, nu le discutăm aici. În momentul de faţă amenajările de irigaţii sunt într-un stadiu destul de mare de degradare, iar eforturile agenţiei sunt axate pe remedierea deficienţelor. Până la momentul în care proiectele cuprinse în programul naţional de reabilitare a infrastructurii de irigaţii vor avea avizele necesare şi vor intra în finanţare, trebuie să putem din lucrări de întreţinere şi reparaţii, să putem pune în funcţiune cel puţin un agregat în staţiile de pompare care sunt viabile din punct de vedere tehnic şi să asigurăm apă pentru agricultori. Avem un beneficiu imens din porţiunea de canal magistral Siret – Bărăgan care a fost dat în folosinţă şi care în acest an a fost folosită pentru irigaţii”, a spus Ştefan Constantin.

În contextul construcţiei, Aaesta a dat asigurări că lucrările pentru canalul Siret-Bărăgan vor continua până la kilometrul 14,7 şi ulterior până la acumularea Dridu, punctul final al canalului magistral, valoarea estimată a investiţiei fiind de aproximativ 6.9 miliarde euro.

„Nu vă ascund că eforturile vor fi substanţiale. Valoarea estimată a lucrărilor pentru punerea în funcţiune a canalului magistral este de aproximativ 6,9 miliarde de euro. Sper ca administraţia să poată duce la îndeplinire această provocare. O provocare imensă în momentul actual este şi ceea ce Guvernul ne-a pus în faţă, Programul Naţional de Rezilienţă şi Redresare, care acordă o posibilitate extraordinară ANIF pentru a-şi reabilita şi moderniza întreaga infrastructură de îmbunătăţiri financiare. Au fost demarare toate acţiunile necesare (…). Pentru îmbunătăţiri financiare din acest program avem alocată o sumă de 6,5 milioane euro, din care 3,5 miliarde pentru irigaţii, desecare şi drenaj – 2,5 miliarde, combaterea eroziunii solului – 0,5 miliarde euro. Aceasta sunt nişte cifre estimative. Cifrele definitive vor fi stabilite în urma documentaţiilor tehnice care vor fi întocmite în cursul anului viitor, a precizat Constantin.

Din punct de vedere agricol, anul acesta, seceta pedologică a dus la compromiterea a 76.000 de hectare de terenuri agricole în judeţul Vrancea, motiv pentru care ANIF Vrancea se va concentra pe „crearea unui nou concept de irigaţie”, care să folosească ca sursă de apă canalul Siret-Bărăgan.

„În Vrancea, seceta pedologică a dus la compromiterea a 76.000 de hectare de culturi înfiinţate în toamna anului trecut şi primăvara acestui an. Amenajările de irigaţii sunt cu adevărat necesare, mai ales în contextul actual al pandemiei, care poate genera diverse tipuri de crize, mai ales una alimentară. Pentru a preîntâmpina această criză, sistemul de irigaţii trebuie regândit, ţinând cont de schimbările climatice, structura proprietăţii, factorii de mediu şi de necesităţile locuitorilor, inclusiv prin crearea de locuri de muncă. Când vorbim de irigaţii trebuie să ne gândim în primul rând la sursa de apă. (…) Dacă până în 2018, în Vrancea sursa de apă era asigurată de râurile interioare, prin punerea în funcţiune a staţiei de pompare SRP 5 Haret, sursa de apă din judeţul Vrancea spre care se îndreaptă toată atenţia este acest canal magistral Siret-Bărăgan. De aceea vom crea un nou concept care să depindă de această sursă de apă”, a declarat directorul ANIF Vrancea, Eugen Popa.

La aceste discuţii care au avut loc la Focşani, au participat şi primari din mai multe comune din Vrancea. Printre problemele ridicate de aceştia s-au aflat faptul că ANIF nu are un inventar clar al domeniilor aflate în administraţie, că nu se cunosc cu certitudine proprietarii canalele de irigaţii aflate pe domeniul administraţiilor locale, dar şi că multe comune nu sunt prinse în proiectele ANIF, nu doar în ceea ce priveşte lucrările de irigaţii, ci şi când vine vorba de amenajarea perdelele forestiere şi alte lucrări de îmbunătăţiri funciare.

Miercuri, la sediul Consiliului Judeţean Vrancea a avut loc o şedinţă de lucru având ca temă investiţii în agricultură la nivelul judeţului Vrancea, la care au participat preşedintele consiliului, Cătălin Dumitru Toma, ministrul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, Ion Ştefan, directorul general al ANIF, Ştefan Constantin, precum şi director al filialei teritoriale a ANIF, Eugen Popa.

Sursa: News24.ro.

Citește și