Investitorii denumiți „furnici” și „molii” din Asia testează nervii brokerilor

0

Investitorii cu amănuntul din Asia, încurajați de creșterea imensă a vânzătorului cu amănuntul din SUA GameStop, își asumă vânzători în lipsă și îi fac pe brokeri să fie suficient de nervoși pentru a întrerupe împrumuturile în marjă.

În Coreea de Sud, micii investitori cunoscuți sub numele de „furnici” au împrumutat atât de mulți bani pentru a participa la acțiuni încât cel puțin doisprezece companii de brokeraje au încetat să le mai ofere finanțări.

Impactul global al GameStop este cea mai recentă manifestare a unei manii de tranzacționare de zi, condusă de investitori amatori, care crește prețul activelor, de la criptomonede la noi listări pe piața de valori.

„Nu-ți este frică, nu tresari”, a spus Ji-Han Kim, care lucrează la un lanț de livrare de alimente în Seul și al cărui portofoliu de acțiuni include producătorul chinez de drone Ehang, despre care spune că i-a adus un profit de 412% și gigantul de cipuri Samsung Electronics .

„Îl văd ca pe un balon care nu izbucnește o vreme.”

Cu toate acestea, această euforie nu este universală, iar datele Asociației de Investiții Financiare din Coreea arată că șase brokeraje din Coreea de Sud au oprit împrumuturile în marjă în această lună, după ce valorile împrumuturilor au atins un record de 21,6 trilioane de woni (19,3 miliarde de dolari) săptămâna aceasta.

„Mai multe împrumuturi furnicilor ar merge împotriva raportului necesar de capital pentru brokeraje”, a spus Kwak Sang-jun, agent de bursă la Shinhan Investment Corp din Seul.
„Nimeni nu se aștepta ca raliul să fie atât de exploziv, iar cererea de tranzacționare din partea investitorilor cu amănuntul ar crește.”

Fenomenul comerțului cu amănuntul este răspândit în toată Asia, unde comercianții mici au jucat mult timp un rol supradimensionat, în special pe piețe precum Coreea de Sud și China. Dar investitorii devin mai tineri, mult mai influenți și mai influențabili.

În Thailanda, unde sunt cunoscuți drept „molii”, astfel de investitori s-au îngrămădit în stocurile locale legate de canabis joi, în așteptarea modificărilor de reglementare ale guvernului de acolo.

În Hong Kong, investitorii cu amănuntul au împrumutat mai mult de 50 de miliarde de dolari pentru a cumpăra acțiuni din aplicația chineză de partajare a videoclipului Kuaishou Technology.

Și în Australia și Japonia, acțiunile cu scurtcircuitare sunt în creștere, pe măsură ce investitorii mici încearcă să imite presiunea care a determinat creșterea de 17 ori a acțiunilor GameStop în puțin mai mult de două săptămâni.
GameStop a devenit stocul de afișe pentru cumpărarea aparent coordonată a micilor investitori, organizat pe forumuri online, cum ar fi Reddit, și a urmărit să provoace durere marilor fonduri speculative care au pariat că va lupta și că stocul său va cădea.

A fost cea mai tranzacționată acțiune la brokerii Stockal și Vested Finance din India și un mic explorator australian de nichel cu un ticker similar, GME Resources, a crescut până la 50% joi la Sydney.

Astfel de meserii au luminat forumuri de piață, cum ar fi aplicația de chat Telegram, Kakao Talk în Coreea de Sud și 2 canale în Japonia, deoarece prețurile au reacționat la armata de retail, deși cu mult mai puțin furia forumurilor Reddit și mult mai mult entuziasm pentru blocarea câștigurilor.

„Oamenii mă sună și îmi spun: sunt FOMO, cred că îmi lipsește ceva”, a spus Chris Brankin, CEO la TD Ameritrade din Singapore, o platformă pentru investitorii locali de a cumpăra acțiuni din SUA.

Împreună cu colegii de retail AMC Entertainment, GameStop a depășit volumele în ultimele zile pentru Saxo Capital Markets, a declarat CEO-ul său Asia-Pacific, Adam Reynolds, adăugând că volumele de conturi noi sunt „nebunești”, cu 80% din clienții noi sub 40 de ani.

„Pentru că se îmbunătățesc și pentru că prind mai multă încredere, uneori instituționalul (investitorii) devine puțin depășit”, a spus Reynolds.

Investitorii cu amănuntul au constituit 67% din volumul mediu zilnic de tranzacționare pe principala piață KOSPI din Coreea de Sud anul trecut și o piață „cumpărați totul” a ridicat-o cu 113% din martie.
Piețele asiatice au fost nervoase joi și dureroase pentru vânzătorii în lipsă, în timp ce unele companii au sărit.

În Australia, operatorul funerar InvoCare, fermierul de somon Tassal și producătorul de păsări de curte Inghams, care au niveluri scurte de dobândă mai mari de 8%, conform datelor de reglementare, au sărit la maximele de mai multe luni.

Cel mai scurt stoc din Japonia, producătorul de echipamente de telecomunicații Anritsu Corp, a atins nivelul maxim de două decenii.

În China, unde investitorii sunt mai familiarizați cu oscilațiile și sensurile giratorii ale unei piețe pe care cumpărătorii cu amănuntul nestatornici comandă mișcări de preț, comercianții admirau rolul adoptat de investitorii cu amănuntul din SUA, dar au spus că o astfel de volatilitate a acțiunilor ar declanșa acțiunea autorităților de reglementare chineze.

„Investitorii cu amănuntul din SUA sunt minunați”, se regăsește într- o postare apreciată pe o aplicație de chat administrată de Hithink RoyalFlush.

Pentru antreprenorul chinez criptovalut Justin Sun, care a licitat 4,6 milioane de dolari pentru un prânz caritabil cu Warren Buffet în 2019, petrecerea GameStop nu s-a încheiat.

„Voi cumpăra 1 milion de dolari GME în această seară”, a spus el pe Twitter.

„Atenție, vin asiaticii!”

Citeste continuarea Investitorii denumiți „furnici” și „molii” din Asia testează nervii brokerilor

Citește și