Kevzara, a oferit rezultate dezamăgitoare în studiile clinice

0

Un medicament contra artritei care a fost atent monitorizat pentru utilizarea potenţială împotriva noului coronavirus, Kevzara, a oferit rezultate dezamăgitoare în studiile clinice, au declarat producătorii săi, relatează AFP.

Medicamentul, dezvoltat de Sanofi şi Regeneron, nu atacă noul coronavirus, ci dimpotrivă inhibă un răspuns imunitar anormal numit „furtună de citokine”, ce provoacă o inflamaţie a plămânilor pacienţilor în stare gravă, care au nevoie de un aparat de ventilaţie mecanică.

Un prim studiu la scară redusă realizat în China părea să aibă rezultate promiţătoare. Însă medicamentul nu a prezentat niciun avantaj în raport cu un placebo utilizat într-un studiu mai amplu condus în Statele Unite pe 276 de pacienţi cu o boală „gravă”, adică persoane care au nevoie de oxigen, însă nu de un aparat de ventilaţie mecanică.

Cu toate acestea, un rezultat promiţător a apărut pentru cei care se aflau în fază „critică”, adică aceia care aveau nevoie de ventilaţie mecanică sau o cantitate mare de oxigen.

În acest grup, 44 de persoane au primit un placebo, 94 au primit o doză mică de tratament şi 88 au primit o doză mare. 50% dintre pacienţii sub placebo au murit până la sfârşitul perioadei realizării studiului, comparativ cu 46% pentru cei care au primit o doză mică de medicament şi 32% pentru cei cu o doză mare.

Studiul va continua în cadrul acestui grup aflat într-o fază critică: „Aşteptăm rezultatele fazei 3 a studiului pentru a afla mai multe despre COVID-19 şi pentru a înţelege mai bine dacă anumiţi pacienţi pot beneficia de tratamentul cu Kevzara”, a declarat George Yancopoulos, director şi cofondator al Regeneron.

Sursa: News24.ro.

Citește și