Lider în UE la creşterea comerţului cu amănuntul

0

Luna octombrie a fost a patra lună consecutiv în care volumul comerţului cu amănuntul în România a înregistrat cel mai puternic ritm de creştere din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cu un avans de 6,9% comparativ cu aceeaşi lună a anului 2018, arată datele publicate, joi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Comparativ, în zona euro, comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,4% în ritm anual, în timp ce în Uniunea Europeană s-a înregistrat un avans de 1,9%. Eurostat precizează că vânzările cu amănuntul au scăzut doar în trei state membre: Slovenia, Slovacia şi Letonia. Comerţul cu amănuntul în UE 28 a fost influenţat de faptul că vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 2,8%, în timp ce vânzările de combustibili au crescut cu 2%, iar cele de alimente, băuturi şi ţigări cu 0,9%.

De la o lună la alta, octombrie 2019 comparativ cu luna septembrie 2019, comerţul cu amănuntul în România a înregistrat o majorare cu 0,8%, creşteri mai mari în Uniunea Europeană fiind înregistrate doar în Portugalia (2,1%) şi Polonia (0,9%). Comerţul cu amănuntul, de la o lună la alta, a scăzut cu 0,6% în zona euro, în timp ce în UE 28 a înregistrat o scădere de 0,4%, în principal ca urmare a faptului că vânzările de produse non-alimentare au scăzut cu 0,8%.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că în luna octombrie 2019, afacerile din comerţ au consemnat o creştere de 2% faţă de septembrie 2019, pe serie brută, şi de 0,8% pe serie ajustată sezonier. Faţă de octombrie 2018, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere cu 6,9%. Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna octombrie a înregistrat o creştere cu 6,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Sursa: News24.ro.

Citește și