Liderii asiatici vor semna un acord comercial susținut de China, pe fondul incertitudinii electorale din SUA

0

Liderii din Asia de Sud-Est încep reuniuni joi, care se așteaptă să ducă la un acord comercial ambițios susținut de China, într-un moment în care rezultatul alegerilor încă incert din SUA lasă întrebări cu privire la angajamentul său în regiune.

Liderii Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), formată din 10 membri, China, Japonia, Coreea de Sud, Australia și Noua Zeelandă sunt programate să încheie discuții despre Parteneriatul Economic Comprehensiv Regional (RCEP) în această duminică.

Acordul, care se așteaptă să fie semnat mai târziu duminică, pe marginea unui summit ASEAN de patru zile, în mare parte online, la Hanoi, va dura ani de zile, dar va reduce tarifele progresiv în multe zone și ar putea deveni cel mai mare acord comercial din lume.

Cele 15 țări participante la RCEP reprezintă aproape o treime din populația lumii și reprezintă 29% din produsul intern brut global.

China este deja cea mai mare sursă de importuri și destinație pentru exporturi pentru viitorii membri ai RCEP.

„Semnarea RCEP va oferi impuls pentru comerțul regional, în special între semnatari”, a declarat Nguyen Quoc Dung, ministru adjunct de externe al Vietnamului, care prezidează reuniunile ASEAN în acest an.

Summitul vine în timp ce rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA nu a fost încă declarat, în ciuda faptului că democratul Joe Biden a proiectat să câștige confortabil cele 270 de voturi electorale necesare pentru victorie.

Biden, care a fost vicepreședinte în timpul „pivotului asiatic” al președintelui Barack Obama, este de așteptat să se îndepărteze de agenda „America First” a lui Trump și să se angajeze din nou mai activ în regiune.

Însă provocările juridice ale rezultatului alegerilor și concedierea secretarului apărării SUA de către Trump riscă să ridice îngrijorări în rândul aliaților americani, într-un moment în care influența Chinei este în creștere. Războiul comercial de creștere a tarifelor al lui Trump cu China a dat un impuls suplimentar în ultimii ani pentru a continua cu RCEP, care altfel progresase doar lent, de când au început negocierile în 2012.

Acordul, care se așteaptă a fi cel mai semnificativ acord la summitul ASEAN din acest an, va consolida probabil poziția Chinei mai ferm ca partener economic cu Asia de Sud-Est, Japonia și Coreea și o va pune într-o poziție mai bună pentru a modela regulile comerciale ale regiunii. .

Citeste continuarea Liderii asiatici vor semna un acord comercial susținut de China, pe fondul incertitudinii electorale din SUA

Citește și