Optimismul în ceea ce privește perspectivele economice a împins marți prețurile mărfurilor la noi maxime, ajutând acțiunile să se stabilizeze în timp ce așteptările unei mărturii corecte ale președintelui Rezervei Federale Jerome Powell au calmat randamentele obligațiunilor.
Indicele de referință al acțiunilor mondiale MSCI a fost aproape de minimele de două săptămâni, ajutat de câștigurile din indicii de acțiuni cu cantități mari de mărfuri în Asia și de o raliere a stocurilor de călătorii europene în perspectiva reducerii restricțiilor sociale.
Premierul britanic Boris Johnson a stabilit luni un plan pe etape pentru a pune capăt unui blocaj COVID-19 în a șasea cea mai mare economie din lume.
Acțiunile mondiale au fost afectate în ultimele sesiuni de o creștere rapidă a randamentelor globale ale obligațiunilor, care au alimentat așteptările că băncile centrale ar putea deveni în cele din urmă mai puțin acomodative în încercarea de a îmblânzi inflația. Acțiunile tehnologice au fost printre cele mai afectate.
Dar vânzarea pe piața obligațiunilor s-a relaxat după ce șeful Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a declarat luni că banca centrală „monitorizează îndeaproape” costurile crescute ale împrumuturilor.
Investitorii se așteaptă acum ca Powell-ul Fed să fie la fel de liniștitor atunci când depune mărturie în fața Congresului.
„Dacă exista deja vreo așteptare ca Powell să încerce să calmeze ratele, atunci (remarcile lui Lagarde) tocmai le-au consolidat”, a declarat Giuseppe Sersale, strateg și manager de fonduri la Anthilia din Milano.
Stocurile tehnologice și sectoarele sensibile la rate, cum ar fi utilitățile din Europa, au scăzut, compensând stocurile mai puternice de călătorii și mărfuri și împingând în scădere nivelul de referință regional <STOXX 600> cu 0,6%.
În Asia, raliul mărfurilor a ridicat S & P / ASX 200 al Australiei cu 0,9%, în timp ce Coreea de Sud, încărcată de tehnologie, Kospi a pierdut 0,3%. Piețele japoneze au fost închise pentru o sărbătoare publică.
Contractele futures Nasdaq au scăzut cu 0,6% la minimele de trei săptămâni după ce acțiunile cu creștere ridicată, cum ar fi Apple, Microsoft și Tesla, au scăzut indexul cu 2,5% luni, în timp ce contractele futures S&P 500 au scăzut cu 0,1%.
Randamentele obligațiunilor au crescut brusc în această lună, întrucât perspectivele unui stimul fiscal mai mare din SUA au sporit speranțele unei redresări economice mai rapide la nivel global. Cu toate acestea, acest lucru alimentează și îngrijorările legate de inflație, determinând investitorii să vândă acțiuni de creștere care s-au adunat în ultimele luni.
„Ratele reale ale dobânzii din SUA se află acum pe un teritoriu pozitiv, ceea ce a creat o anumită îngrijorare cu privire la consecințele pentru piețele de acțiuni”, a declarat Cesar Perez Ruiz, director de investiții la Pictet Wealth Management într-un raport.
Randamentele Trezoreriei SUA pe 10 ani au crescut până la 1,374%, dar au rămas sub maximul de un an, de 1,394%, lovit luni.
Randamentele din Germania pe 10 ani ale Bund-ului au crescut, de asemenea, la -0,309%, dar au fost sub maximul pe 8 luni, de -0,278%, atins în sesiunea precedentă.
Prețurile mărfurilor s-au întărit din nou.
Prețurile petrolului au crescut cu mai mult de 1 dolar, susținute de optimismul asupra lansării vaccinului COVID-19 și de producția mai mică, deoarece aprovizionarea SUA a revenit încet după înghețarea profundă din Texas care a închis producția de țiței săptămâna trecută.
Țițelul Brent a crescut cu 0,9% la 66,18 dolari pe baril, după ce a atins mai devreme o valoare maximă de 13,7 luni, de 66,79 dolari, în timp ce țițeiul din SUA a crescut cu 1,2% până la 62,45 dolari pe baril.
“Petrolul a fost prins de mărimea mărfurilor mai mari, cu un dolar american mai slab dovedindu-se constructiv pentru complex”, au declarat strategii ING conduși de Warren Patterson, într-o notă.
„Între timp, există, de asemenea, o opinie în creștere că piața petrolului arată din ce în ce mai strânsă în restul anului”.
Între timp, prețurile cuprului au atins un nivel maxim de 9-1 / 2 ani, întrucât oferta scăzută și cererea solidă din partea consumatorilor de top din China au sporit sentimentul.
Pe piețele valutare, dolarul a scăzut la cel mai mic nivel de la 13 ianuarie, înaintea mărturiei lui Powell, în timp ce monedele legate de mărfuri s-au apropiat de maximele multianuale.
Indicele dolarului a crescut cu 0,1%, la 90.143, cu euro rămas plat la 1.2151 dolari.
Citeste continuarea aici: Mărfurile se ridică, acțiunile sunt constante, noi maxime